Hrvatski radio

Radio Zadar

Najveći broj izlagača na 6. kolanskoj Fešti od sira

24.08.2022.

11:21

Autor: SJ Mandić

PR

PR

Foto: TZ Općine Kolan / Radio Zadar

U Kolanu na Pagu se tradicionalno, zadnji petak u kolovozu, održava Fešta od sira!  Ove je godine okupljeno 40 izlagača koji će osim paških sireva ponuditi i vino i pršut, doznajemo u Općini Kolan.

Nakon dvogodišnje korona-stanke, manifestaciju organiziraju Općina Kolan, Udruga proizvođača paškog sira i kolanska TZ. Dođite na 6. Feštu od sira 26. kolovoza i uvjerite se, još jednom, zašto se upravo u Kolanu “rodio” Paški sir. Program počinje u 19:00 sati, na školskom igralištu u Kolanu. Zabavljati će vas grupa Moonlight. 

Jeste li znali da je za proizvodnju jednog paškog sira potrebno 14 litara ovčjeg mlijeka? U Kolanu se sirevi tradicionalno proizvode po obiteljskim receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Kvaliteta paškog sira nadaleko je cijenjena, što dokazuju sva priznanja, ali i domaće i međunarodne nagrade, te Zaštićena oznaka izvornosti. Na području općine Kolan registrirana su 60 proizvođača obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dvije mljekare, a svi oni svoje proizvode predstavljaju na smotri koja se svake godine održava posljednjeg petka u kolovozu u Kolanu. Ova manifestacija okuplja brojne proizvođače sireva s cijelog otoka, kao i proizvođače ostalih proizvoda, poput pršuta, meda, ulja i suvenira, iz Zadarske županije. Festival je prilika za sve posjetitelje, domaće i strane, da upoznaju bogatu gastronomsku ponudu, ali i kulturnu baštinu i tradiciju cijelog otoka Paga - pozivaju iz Općine Kolan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.