Hrvatski radio

Radio Zadar

11:00 / 07.06.2022.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

O djelu priznatog liječnika i prosvjetitelja Ante Kuzmanića

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Znanstvena knjižnica Zadar / Radio Zadar

U utorak, 7. lipnja u 12,00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice otvorit će se izložba "OSTAVŠTINA ANTE KUZMANIĆA". O životu i djelu Ante Kuzmanića će govoriti dr. sc. Josip Lisac, professor emeritus i doc. prim. dr. sc. Petar Lozo. U programu sudjeluju učenici Glazbene škole Blagoje Bersa (Viktor Hodak, 3. razred, violončelo) i Medicinske škole Ante Kuzmanića (mjerenje tlaka i šećera u krvi).


Izložbu povodom Međunarodnog tjedna arhiva priređuje Znanstvena knjižnica Zadar, u suradnji s Državnim arhivom u Zadru, Hrvatskim liječničkim zborom i Hrvatskim liječničkim zborom - podružnicom Zadar.Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja, od 10,00 do 12,00 i od 17,00 do 19,00 sati. 

Čovjek čije ime danas s ponosom nosi Medicinska škola u Zadru, dr. Ante Kuzmanić, jedan od najzaslužnijih Hrvata iz doba hrvatskog narodnog preporoda, bio je liječnik, istaknuti narodni preporoditelj, nacionalni djelatnik i narodni prosvjetitelj. Godine 1844. pokrenuo je prvi književni i preporodni list na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, Zoru dalmatinsku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.