Hrvatski radio

Radio Zadar

O vrijednom nalazu antičke luke Nin

06.07.2022.

15:42

Autor: Radio Zadar

Izložba u Ninu

Izložba u Ninu

Foto: Arheološki muzej Zadar / arheološki muzej zadar

Nakon arheološkog muzeja u Zadru i Puli izložbu “Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina – Pregled istraživanja i dosadašnji rezultati” ugostit će Muzej ninskih starina u Ninu. Autorica izložbe je Dušanke Romanović, viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar.


Najzanimljiviji, a svakako najvrjedniji nalaz u antičkoj luci Nina, kojem je ova izložba i posvećena, ostatci su triju šivanih brodova (Zaton 1, Zaton 2 i Zaton 3), tzv. serilija, čija se tehnika gradnje sa sigurnošću može atribuirati Liburnima. Izložba pruža uvid i kratak pregled povijesti istraživanja triju šivanih brodova pronađenih u luci, njihovu važnost i dosadašnje rezultate. Izložba obuhvaća izložbene panoe i vitrine s izloženom arheološkom građom. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (tehnika šivanja, istraživanje, konzervacija, brodska konstrukcija, analiza i brodska oprema). Kao materijal izložbu prati i dvojezični deplijan na kojem je u kratkim crtama opisana izložba.

Izložba će biti otvorena u galerijskom prostoru Muzeja ninskih starina u Ninu u četvrtak, 7. srpnja 2022. u 20:30 sati, a publika će je moći razgledati do 8. rujna 2022. godine. Dođite i zaronite u tajanstveni svijet šivanih brodova!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.