Hrvatski radio

Radio Zadar

O počecima fotografije u Zadru

18.08.2022.

19:25

Autor: SJM

Iz fototeke Znanstvene knjižnice

Iz fototeke Znanstvene knjižnice

Foto: Znanstvena knjižnica Zadar / Radio Zadar

Svjetski dan fotografije obilježava se u petak 19. kolovoza, a tim povodom u Odjelu rada s korisnicima / Informacijska služba Znanstvene knjižnice Zadar pripremili su izbor iz fonda o počecima fotografije u Zadru. Prema A. Seferoviću prvi stalni zadarski fotograf bio je Josip Brčić, koji je oko 1855. otvorio vlastiti fotografski atelje. 

Osim fotografija prvog stalnog zadarskog fotografa u svom fondu Znanstvena knjižnica Zadar ima priručnik Manuale di fotografia pratica… berlinskoga tvorničara fotomaterijala L. G. Kleffela objavljenog u Veneciji 1862. kao prijevod drugoga, pariškoga izdanja iz 1860. , dok je prvo izdanje tiskano u Berlinu 1859. 

Znanstvena knjižnica Zadar u svom fondu posjeduje 2500 fotografija koju je Knjižnica digitalizirala u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom. Ovaj trogodišnji projekt ostvaren je u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Fototeka je u cijelosti dostupna u Skupnom katalogu hrvatskih knjižnica CROLIST-u (http://opak.crolib.hr/anew/clasic.html ) i u digitalnom repozitoriju Znanstvene knjižnice DIKAZ-u (http://dikaz.zkzd.hr/?pub=2&p=60&who=cat&navP=1&navS=20 ). Realizacijom projekta digitalizacije fotografija Znanstvena knjižnica postala je prva knjižnica u Hrvatskoj koja je predstavila svoju zbirku fotografija putem bibliografske baze podataka i digitalnog repozitorija - objavila je knjižnica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.