Hrvatski radio

Radio Zadar

17:25 / 21.02.2022.

Autor: priopćenje

Odgođen koncert hvaljene pijanistice Martine Filjak

pijanistica M.Filjak

pijanistica M.Filjak

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Koncert koji je trebao biti na rasporedu u utorak, 22. 2. 22. s početkom u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta se odgađa. Novi datum koncerta bit će objavljen uskoro. Sve kupljene ulaznice vrijedit će za novi datum.


Najuspješnija i najtraženija hrvatska pijanistica u svijetu, Martina Filjak, u Zadar dolazi iz Berlina, gdje živi posljednjih godina. Publici će se predstaviti tehnički i muzikalno zahtjevnim programom s djelima Händela (Suita u g-molu HWV 432), Bacha (Kromatska fantazija i fuga u d-molu BWV 903), Schumanna (Sonata u g-molu op. 22) te Lisztovim reminiscencijama na izvedbu opere Lucia di Lammermoor talijanskoga skladatelja Gaetana Donizettija.


Istovremeno strastvenim i lirskim sviranjem te tehničkom perfekcijom Martina Filjak redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao „umjetnica galvanizirajuće snage“ s „magnetskom scenskom prisutnošću“. Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kad je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu te ubrzo potom prvi put nastupila u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču i dvorani Zankel u Carnegie Hallu („Živopisna i privlačna scenska prisutnost; snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti; pijanistica vrijedna pozornosti“, The New York Times). Neposredno prije Clevelanda bila je dobitnica prvih nagrada na natjecanjima Viotti (2007.) i Maria Canals u Barceloni (2008.) te je bila laureatkinja Natjecanja Busoni u Bolzanu.

Rođena u glazbeničkoj obitelji, glasovir je počela učiti s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stjecala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a završila ju je u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama te Judita za izvedbu djela Dore Pejačević na Splitskom ljetu. Za postignuća u glazbi odlikovana je 2009. Redom hrvatskog pletera.

Nastupala je uz vodeće svjetske orkestre, na znamenitim pozornicama dvorana kao što su Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, L’Auditori i Palau de la Música Catalana Barcelona, Carnegie Hall, Teatro San Carlo, Sala Verdi, Salle Gaveau, Musikverein i Konzerthaus u Beču, NDR dvorana Hannover, Residenz München, Auditorio Nacional de Música – Madrid te Ravinia Festival u Chicagu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.