Hrvatski radio

Radio Zadar

11:21 / 10.06.2022.

Autor: SD - SJM

Otvaranje povijesne staze Lukoran i uspon do antičke utvrde

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Općina Preko / Radio Zadar

TZ OPćine Preko u subotu 11. lipnja predstavlja kulturno-povijesnu stazu Lukoran, ona povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti prezentirana interpretacijskim tablama na pet jezika. Nakon otvaranja staze slijedi uspon na najviši vrh otoka - Šćah. S njega se pruža jedan od najljepših pogleda na čitavom zadarskom arhipelagu. Direktor TZ OPćine Preko Ivan Košta za naš program pojašnjava kako je povijesna staza dio projekta Avantura otok: 

Mi već 6-7 godina razvijamo projekt Avantura otok, on sadrži 13 odmorišta, biciklističke i pješačke staze. Ono što želimo nadograditi su kulturno-povijesne staze. Brdo Šćah je magnet za one kojio žele pješačiti i planinartiti, pored Sv. Mihovila. Na Šćahu je bila antička osmatračnica i u budućnosti će se bolje istražiti. Šćah smo prije godinu i pol dana povezali i sa Sv Mihovilom s jednom planinarskom tstazom. Nadam se da ćemo ovim projektom dovesti što više Zadrana na Ugljan jer smo povezani sa 20-ak što brodskih, što trajektnih linija dnevno.

I. Košta

PROGRAM:

8,00 h: okupljanje i registracija sudionika – Mali Lukoran kod ljetnikovca De Ponte

8,30 h: otvaranje Kulturno-povijesne staze Lukoran – pozdravna riječ organizatora

9,00 h: Polazak prema brdu Trpinjin – Veli Lukoran – Turkija – Šćah (cca 2 – 2,5 h hoda)

Skupna fotografija na vrhu. Odmor i povratak u Mali Lukoran.

13,00 h: Roštilj kod caffe bara Tramontana, kupanje i slobodne aktivnosti

Za sudionike iz Zadra osiguran je privatni prijevoz brodom koji polazi iz Gradske luke Zadar (kod mosta ispred Branimira) u 7,30 h prema Malome Lukoranu. Povratak je iz luke u Preku brodom prema Gradskoj luci Zadar ili trajektom prema luci Gaženica (https://www.putovnica.net/prijevoz/trajekt-zadar-osljak-preko-ugljan-jadrolinija).

Za brod/trajekt u povratku potrebno je kupiti kartu (18,00 kn). Kotizacija za izlet se ne naplaćuje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.