Hrvatski radio

Radio Zadar

Pet moćnih žena u HNK Zadar !

02.05.2022.

09:26

Autor: Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HNK Zadar / Radio Zadar

Hit predstava “Ljubav, gubitci i moda” pod redateljskom palicom Nine Kleflin s pet poznatih žena stiže u Zadar! O ljubavi, gubitcima i što su pri tom nosile pripovijedaju: Zdenka Kovačiček, Sanja Doležal, Matija Prskalo, Karmela Vukov Colić i Mirna Medaković.


U srijedu, 4. svibnja u 20 sati u HNK Zadar pogledajte predstavu napravljenu u koprodukciji Teatra to go sa slovenskim Špas teatrom iz Ljubljane. Tekst je prevela, adaptirala i režirala Nina Kleflin. Glazbu je skladala Nikolina Belan, a haljine nacrtala je Sara Lovrić Caparin.

Ljubav, gubitci i moda je scensko djelo koje su napisale američke književnice Nora i Delia Ephron. Riječ je o nizu monologa, u kojima razne junakinje pričaju priče vezane za odjevne predmete koje su u pojedinim važnim životnim trenucima nosile. U ovom emotivnom inventaru svojih životnih ormara one nam otkrivaju trenutke u kojima su bile sretne ili tužne, u kojima su ljubile i gubile. Ova predstava nema klasičnu dramsku radnju, ona se sastoji od niza proznih priča koje glumice interpretiraju. Po tome se oslanja na bogatu američku tradiciju storytellinga, posebne vrste kazališta u kojem glumac u monološkoj formi prezentira fabulu koja je napisana u prozi, a koju on oblikuje svojom moći pripovijedanja.

Pet poznatih hrvatskih umjetnica priča priče o ženskim sudbinama. Iako su to priče iz pera poznate književnice Nore Ephron, one su toliko univerzalne i prepoznatljive, da bi to lako mogle biti priče i svake od njih, kao i od svake žene kojoj se obraćaju.

Teme su svima poznate, a o njima govore naslovi priča: mamini savjeti, agonija kupnje grudnjaka, crna i bijela, katastrofa u kabini za presvlačenje, debela i mršava, te muževi i ljubavnici . To su zgode, razmišljanja i asocijacije mnogih žena, a one su zabavne, životne, istinite, prepoznatljive. Tako će jedna od junakinja, Đina, na kraju predstave zaključiti: Kad sam ovo napisala, mislila sam, tko će to čitati? Previše osobno je. No kad je izašlo, shvatila sam da je moje osobno i drugim ljudima osobno i drago kao da je njihovo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.