Hrvatski radio

Radio Zadar

Doznajte gdje je bio smješten prvi zadarski muzej

12.05.2022.

09:51

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Izložba je otvorena do 31. svibnja

Izložba je otvorena do 31. svibnja

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Suzana Jakšić Mandić

Ususret Međunarodnom danu muzeja, od 11. do 31. svibnja pogledajte u radnom vremenu Knjižnice (Odjel rada s korisnicima / Informacijska služba) zanimljivu izložbu vezanu za povijest muzejskog djelovanja u Zadru kroz izbor iz fonda Knjižnice. U suradnji sa zadarskim muzejima izložili smo osim knjižnične građe iz fonda Knjižnice i muzejske suvenire da se javnosti približi rad muzeja. Na izložbi je predstavljena isključivo građa koja se tiče službeno osnovanih muzeja, a ne muzejskih zbirki i stalnih izložbi koje nemaju status muzeja. 

Međunarodna muzejska zajednica (ICOM) pokrenula je obilježavanje Dana muzeja 1977. koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, od 1980. vodi Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

Nastanak prvih muzejskih zbirki veže se uz zadarske crkvene riznice i privatne zbirke lokalnih uglednika. Povijest zadarskih muzeja izuzetno je zanimljiva. Prvi službeni muzej nacionalnog tipa za pokrajinu Dalmaciju osnovan je 30. studenog 1832. godine pod nazivom Museo Nazionale. Radi se o prvom muzeju takvog tipa osnovanog na području današnje Republike Hrvatske iz kojeg su se formirali današnji narodnimuzejzadar te Arheološki muzej Zadar, a iz jedne zbirke antičkog stakla Arheološkog muzeja nastao je Muzej antičkog stakla u Zadru.

 Zanimljivost vezana za početak rada prvog zadarskog muzeja odnosno Musea Nazionale je da je bio smješten u jednoj sobi Providurove palače u kojoj je upravo ovih dana otvoren novi izložbeni prostor kompleksa Dvije palače (II Palače/ II Palaces) - poručuju iz Znanstvene knjižnice Zadar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.