Hrvatski radio

Radio Zadar

Promocija albuma Smile, posljednjeg albuma Damira Kukuruzovića

14.01.2022.

08:39

Autor: tp

Koncert u spomen na Damira Kukuruzovića

Koncert u spomen na Damira Kukuruzovića

Foto: - / -

U ponedjeljak, 17. siječnja u HNK Zadar održat će se promocija albuma Smile, posljednjeg albuma Damira Kukuruzovića i njegova Django Groupa, čiji izlazak zbog prerane smrti nije uspio dočekati. Početak koncerta je  u 20 sati.

Damir Kukuruzović, jazz gitarist, dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta, naglo nas je napustio u prosincu 2020.g ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu i svoj Django Group kojeg je utemeljio 2005.g i od tad su bili neizostavnim dijelom na svim relevantnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Sam Kukuruzović ubrajao se u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu. Surađivao je s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Paulus Schaferom, Wawau Adlerom, Yorgui Loefflerom, Joschom Stephanom, Gismo Grafom, Sinanom Alimanovićem, Adrianom Burnsom i mnogim drugima. Upravo su Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali na njegovu zadnjem albumu ˝Smile˝ koji je u kolovozu ove godine ugledao svjetlost dana. Njegov sastav nastavlja dalje gostovati diljem Hrvatske i izvan njezinih granica kao Damirov Django Group.

Izdvojeno iz kritike:

˝Na svjetskoj jazz sceni djeluju mnogi virtuozi – kad pišem o Kukuruzoviću, razmišljam o kontekstu globalne, a ne lokalne glazbene scene – ali rijetki su glazbenici poput njega, koji uz iznimne sviračke vještine, uspjevaju dosegnuti najvišu estetsku razinu.´ (Davor Hrvoj)

˝.....Kukuruzović je veliki virtuoz s bogatim iskustvom glazbenih suradnji, od Boška Petrovića do brojnih svjetskih glazbenika kao što su Angelo Debarre i Ludovic Beier, i upravo su ove prve tour de force izvedbe poslužile kao odličan uvod u Kukuruzovićevu maestralnu tehniku. Zatim je polako na pozornicu počelo dolaziti pojačanje, prvo u vidu Kukuruzovićevog ''Grapellija'', tj. Brune Urlića na violini…(Mirna Marić)

˝... koji istinski ljubitelj glazbe ne bi pljeskao kada vođa benda Kukuruzović, kojeg sve češće tituliraju kao ˝ hrvatski Django Reinhardt˝, leti prstima po gitari u vrijeme furiozne izvedbe ruskog hita Oči čornije... ˝ (T. Levak)

˝... Kukuruzovićeva virtuoznost gotovo ravna Djangovoj, kao i autentičnija pratnja (violina), nametnula se ipak kao ovogodišnji gipsy swing vrh...˝ (Igor Koruga)

˝...poslije “Green Hilla˝ I “Manouchea” sa zadovoljstvom ćemo preslušavati i “My Django Familly “, kojeg sam autor naziva svojim najkvalitetnijim, najzrelijim I najdjangovskijim albumom.Domena djelovanja Damira Kukuruzovića I njegovog benda je, naravno, reinterpretacija opusa besmrtnog Djanga Reinhardta, francuskog gitarista romskih korijena.Nastavljajući tradiciju gostovanja uglednih protagonista toga glazbenog žanra na svojim albumima, Kukuruzović se ponovo našao u društvu svjetskih poznatih imena.˝ (Zoran Čutura)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.