Hrvatski radio

Radio Zadar

Serija autoportreta umjetnice Nadie Zore u Zadru

11.09.2022.

13:03

Autor: Maja Milin

Autoportret iz serije "Sati" umjetnice Nadie Zore

Autoportret iz serije "Sati" umjetnice Nadie Zore

Foto: Nadia Zore / -

U art caffe galeriji Empress u ulici F. Grisogona u ponedjeljak 12. rujna u 20 sati otvara se izložba vizualne umjetnice Nadie Zore. Serijom autoportreta "Sati" premijerno će se predstaviti zadarskoj publici. 

Autoportret u kontekstu propitkivanja kontinuiteta života, samog sebe, vlastitih emotivnih stanja pojavljuje se kao jedini motiv ove izložbe


Slike prikazuju dinamiku i turbulentnost osjećaja u kratkom periodu budnih sati jednog običnog dana. Odabirom klasične crtačke tehnike ugljena, umjetnica unosi osobnost u svoje radove znatno više nego što bi to bilo moguće posredstvom suvremenih medija.


Time teži ka dubljoj, istinskoj prirodi prikaza i jačoj izražajnosti, nerijetko prenaglašavajući fizionomske karakteristike vlastita lica do razine karikaturalnosti. Dinamika linija, gradacija svijetlog i tamnog, akcenti i tekstura, grade specifičan ritam svakog pojedinog crteža.


Ljepota neuljepšanog motiva i tehnike daje specifičnost i posebnost ovoj izložbi koju u caffe art galeriji Empress možete razgledati do 25. rujna. 

Autoportret iz serije "Sati" autorice Nadie Zore

Autoportret iz serije "Sati" autorice Nadie Zore

Foto: Nadia Zore / -

Nadia Zore rođena je u Zagrebu 1975. godine. Osnovnu školu završava u Novalji, a srednju u Zagrebu. Filozofski fakultet, odjel za povijest umjetnosti upisuje i završava u Zadru


Ljubav prema vizualnoj umjetnosti pokazuje već u ranoj dobi. Kao srednjoškolka upisuje školu slikanja „Jozo Kljaković” u Zagrebu, a potom i Art akademiju udruge likovnih umjetnika u klasi Zoltana Novaka. Većinu svog školovanja podređuje želji da nauči gledati djelo i prepoznati ono nešto što nije vidljivo svakome, stoga volontira u nekoliko muzeja i u Restauratorskom odjelu u Zadru. 


Široj publici predstavila se 2016. i 2017. godine nizom izložbi zajedničkog imena „Obojane misli”. Sudjelovala je u organizaciji nekoliko izložbi od kojih se posebno ističe „Dadaizam” na kojoj i sama izlaže.


Od 2003. godine živi i radi u Novalji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici