Hrvatski radio

Radio Zadar

Srpanj 2021. najtopliji mjesec u svijetu otkad postoje mjerenja

14.08.2021.

06:38

Autor: HINA

Foto/Toni Pajkin

Foto/Toni Pajkin

Foto: - / -

Srpanj 2021. najtopliji je mjesec u svijetu otkad postoje mjerenja, objavila je američka agencija za klimatske promjene. Temperature na kopnu i na površini oceana u cijelom je svijetu bila za 0,93 Celzijeva stupnja iznad prosjeka od 15,8 Celzijevih stupnjeva koliko je iznosila u 20. stoljeću.

To ga čini najtoplijim srpnjem od početka mjerenja prije 142 godine, podaci su Nacionalne uprave za oceane i atmosferu .

Srpanj 2021. najtopliji je mjesec u svijetu otkad postoje mjerenja, objavila je u petak američka agencija koja prati klimatske promjene, Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).
Kombinacija temperature na kopnu i na površini oceana u cijelom je svijetu bila za 0,93 Celzijeva stupnja iznad prosjeka od 15,8 Celzijevih stupnjeva koliko je iznosila u 20. stoljeću.
To ga čini najtoplijim srpnjem od početka mjerenja prije 142 godine, podaci su Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).
"Srpanj je globalno obično najtopliji mjesec u godini, ali srpanj 2021. najtopliji je mjesec srpanj u odnosu na sve dosadašnje", rekao je Rick Spinrad iz NOAA-e.
Novi rekord je podatak koji govori u prilog uznemirujućim zaključcima i upozorenjima znanstvenika o nepovratnim klimatskim promjenama koje su globalno već ostavile trag.
Američka agencija je izvijestila da je najtopliji srpanj u povijesti zabilježen u Aziji, dok je u Europi zabilježen drugi najtopliji srpanj, a temperature se poklapaju s onima iz srpnja 2010.
Europska služba za klimatske promjene Copernicus raspolaže sličnim podacima na temelju vlastitih izračuna.
Copernicus je prošli mjesec evidentirao treći najtopliji srpanj u svijetu. Temperature su bile tek neznatno niže od onih dosegnutih 2016. i 2019. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.