Hrvatski radio

Radio Zadar

U HNK Zadar stiže Laponija

10.12.2021.

09:32

Autor: HNK Zadar

Predstava Laponija

Predstava Laponija

Foto: - / -

U utorak, 21. prosinca u HNK Zadar stiže hvaljenu komedija HNK Split, Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre.

U predstavi igraju: Monika Vuco Carev, Siniša Novković, Nikša Arčanin i Zorana Kačić Čatipović. Početak  je u 20 sati.

“Odlična komedija ... pametna i duhovita predstava koja o ozbiljnim pitanjima progovara s lakoćom” - tako je kazališna kritika ocijenila splitsku Laponiju nakon premijere na Sceni 55, komornoj sceni splitskog HNK u prosincu 2019. Predstava je odmah postala pravi kazališni hit na splitskoj sceni, kao prije toga i na katalonskim i španjolskim pozornicama. Laponija je praizvedena u siječnju 2019. u Barceloni.

Radnja ove priče smještena je u Laponiju gdje za božićne praznike jedna sestra i njena obitelj posjećuje obitelj druge sestre, veseleći se božićnim radostima i susretu njihove djece s “pravim” laponskim Djedom Božićnjakom. Problemi nastaju kada nordijski ogranak obitelji ne pristaje participirati u ovom običaju, a njihova četverogodišnja kći objasni svom petogodišnjem bratiću da Djed Božićnjak ne postoji i da dobiva poklone od svojih roditelja. Od tog trenutka nastaje eksplozija Pandorine kutije iz koje izlaze različite obiteljske tajne, ali prije svega i sukobi o kulturološkim razlikama između “uređenog” nordijskog (Finska) društva i “neodgovornog i šlampavog” mediteranskog životnog stila (Španjolska- Katalonija u adaptaciji Nenni Delmestre postaje Dalmacija).

Glumica Monika Vuco Carev na Festivalu glumca dobila je nagradu Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina za ulogu Monike u predstavi Cristine Clemente i Marca Angeleta Laponija Hrvatskog narodnog kazališta Split u režiji Nenni Delmestre.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.