Hrvatski radio

Radio Zadar

U petak pogledajte Zbornicu u Kino zoni

16.12.2021.

07:25

Autor: Radio Zadar

Zbornica

Zbornica

Foto: - / -

U Kino Zoni u petak 17.12. projekciju filma ''Zbornica'' uz gostovanje glumica Marine Redžepović i Tamare Šoletić. 

Stiže dugo očekivani debitantski dugometražni film Sonje Tarokić, „Zbornica“. Vrata koja su zatvorena za one koji ne rade u školi nakratko će nam, kroz moderirani razgovor, odškrinuti  gošće Marina Redžepović i Tamara Šoletić.

Anamarija (32) konačno dobiva stalni posao i entuzijastično započinje školsku godinu radeći kao pedagogica u osnovnoj školi, prilagođavajući se ustaljenim i kompleksnim odnosima profesora i zbornici podijeljenoj na klike. Istovremeno odgovorna i za djecu i za reputaciju škole, Anamarija ubrzo shvaća da ju njena medijatorska uloga postavlja u središte napada iz svih smjerova - i od strane roditelja, i od kolega i ravnateljice.

Iako obeshrabrena nenamjernim konfliktima, čvrsto ulazi u vlastitu borbu s Jambrovićem, sredovječnim profesorom povijesti čije egocentrično i paranoidno ponašanje na nastavi zabrinjava kako roditelje, tako i nju samu. Međutim, svaki Anamarijin korak neprekidno je pod povećalom, a njen delikatan odnos s ravnateljicom Vedranom se sve više urušava. Kroz stresne konfrontacije i neprekidni brbljavi žamor, Anamarija će početi sumnjati u vlastitu snagu i sposobnost nošenja s konstantnim pritiskom da "učini pravu stvar". Za nju će time najteža bitka postat i ona unutarnja - prihvatiti da nije snažna koliko je mislila da jest.

„Zbornica“ je svoj svjetski debi ostvarila na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma gdje je i nagrađena posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija. U najužem izboru za nagrade našla se i na festivalima u Valenciji i Cottbusu, a svjež je laureat netom završenog Zagreb film festivala!

Režiju potpisuje Sonja Tarokić, a u glavnim ulogama, uz već spomenutu Marinu Redžepović, nalaze se Slovan Matavulj i Nives Ivanković! Zajednički grupni povratak u školsku Zbornicu na rasporedu je ovog petka, 17.10. u 20.30 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, dok s uvaženim gošćama razgovaramo netom nakon projekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.