Hrvatski radio

Radio Zadar

Ugledni slovački orguljaš svira u Bibinjama i Ninu

13.09.2022.

17:56

Autor: Maja Milin

Stanislav Šurin

Stanislav Šurin

Foto: Milan Krupcik / -

Nakon dva sjajna koncerta umjetnika iz Austrije i Grčke u crkvi sv. Krševana, 4. Zadar Organ širi svoj program izvan grada Zadra, i to u Bibinje i Nin. Na oba koncerta nastupit će renomirani slovački orguljaš Stanislav Šurin.

U srijedu, 14. rujna, Zadar Organ Festival širi svoj program izvan grada Zadra, i to u Bibinje. U tamošnjoj će crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupiti renomirani slovački orguljaš Stanislav Šurin. Riječ je o orguljašu koji iza sebe ima bogatu karijeru interpreta, ali i organizatora velikog broja slovačkih glazbenih festivala. Osim tog, Šurin se bavi i kompozicijom, a njegov je opus prepoznat i uključen u suvremeni orguljski repertoar.


Dan nakon nastupa u Bibinjama, u četvrtak 15. rujna, Stanislav Šurin nastupit će i u Ninu u crkvi sv. Anselma


Ulaz na oba koncerta je besplatan, a koncerti započinju u 20 sati. Važno je naglasiti kako se programi koncerata razlikuju i svaki je koncipiran zasebno. Jedan od razloga zasigurno je razlika u orguljama, ističe sam umjetnik.  

Zadar Organ Festival - plakat

Zadar Organ Festival - plakat

Foto: ZOF / -

Različite orgulje uvjetuju orguljašu i različit repertoar. Svojim su karakteristikama orgulje u Ninu predviđene možda više za liturgiju, a za koncerte, primjerice, raskošne orgulje koje posjeduje zadarska katedrala. Bibinjske su orgulje nešto drukčije od ninskih i pružaju neke druge mogućnosti. 


Na programu će se tako naći rana glazba obogaćena Šurinovim skladbama. Kao skladatelj, Šurin je napisao niz sakralnih i svjetovnih skladbi, a mnoga su mu djela međunarodno prepoznata i nagrađivana. Na koncertu u Ninu i Bibinjama, izvest će čak tri skladbe iz vlastita opusa. 


Pokrovitelji 4. Zadar Organ Festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, Austrijski kulturni forum, a koncerti su organizirani u suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom, crkvom Uznesenja BDM u Bibinjama, crkvom sv. Anselma u Ninu, Župnim uredom katedrale sv. Stošije, Koncertnim uredom Zadar i orguljskom radionicom Mixtuur Orgels. Sve sponzore ZOF-a, kao i više o ovogodišnjem programu, pronađite na službenim stranicama festivala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici