Hrvatski radio

Radio Zadar

XIV. Dani iberskih jezika i kultura

05.05.2022.

16:32

Autor: HRT Radio Zadar

Dani iberskih kultura i jezika

Dani iberskih kultura i jezika

Foto: Sveučilište u Zadru / -

Na Sveučilištu u Zadru od 10. do 13. svibnja 2022. održat će se XIV. Dani iberskih jezika i kultura, na kojima će gostovati profesori s četiri španjolska sveučilišta (Sveučilište Complutense u Madridu, Sveučilište u Granadi, Sveučilište u Valladolidu i Sveučilište Jaume I u Castellónu), španjolska spisateljica María Sanz, galješki pisac i prevoditelj Isaac Xubín, valencijski glazbenici Mar Català i Victor Camarassa i katalonska ilustratorica Ave Soler.

Dani iberskih jezika i kultura stariji su od Odjela za hispanistiku i iberske studije i, uz jedan kratki prekid što ga je 2010. uzrokovala erupcija vulkana na Islandu zbog koje su otkazani svi zračni letovi u Europi i dvogodišnju pauzu tijekom razdoblja pandemije, kontinuirano se održavaju od 2006./2007. godine. Riječ je o najvažnijoj kulturnoj manifestaciji Odjela, koja je tijekom 15 godina ugostila više od stotinu gostujućih profesora, pisaca, pjesnika, skladatelja i umjetnika.


Osim poučnih sadržaja o iberskim jezicima, prevođenju, poeziji, podučavanju španjolskog kao stranog jezika i predavanja iz španjolske povijesti, kulture i književnosti, na XIV. danima bit će predstavljeni jedan roman i jedna zbirka poezije, a studenti će u Kapetanskom parku imati prilike vidjeti uživo drevne valencijske folklorne plesove i ljudske piramide.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.