Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski komorni orkestar uz troje solista

12.02.2022.

14:33

Autor: Radio Zadar

Najava koncerta

Najava koncerta

Foto: Radio Zadar / Koncertni ured Zadar

Ciklus Zadarskoga komornog orkestra nastavlja se koncertom u ponedjeljak, 14. veljače u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. Orkestar nastupa pod ravnanjem Ivana Huta, i uz troje solista – flautisticu Anu Batinicu, oboisticu Vittoriu Palumbo i trubača Marija Lončara.

Na programu je Serenada za gudače engleskoga skladatelja Edwarda Elgara (1857. – 1934.) koji je mnogo manje poznat nego njegova najpoznatija skladba, napjev Land of Hope and Glory koji uživa status neslužbene engleske himne., zatim dvije skladbe američkoga skladatelja Samuela Barbera (1910. – 1981.) – jazzom obojen Capricorn concerto i njegov Adagio za gudače, prema slušateljima BBC-ja najtužnijim djelom klasične glazbe, pa ne iznenađuje činjenica da se skladba koristila u raznim prigodama, između ostaloga i u radijskom prijenosu pogreba američkog predsjednika Kennedyja, u filmovima The Elephant Man, Platoon i Amélie. Najrecentnije djelo koje će Zadarski komorni orkestar izvesti na ovome koncertu, a vjerojatno i u cijeloj sezoni, skladano 2021., je Lamento i Boogie splitskoga skladatelja i saksofonista Gordana Tudora (Split, 1982.). Koncert završava još jednom Serenadom za gudače, ovaj put iz pera švedskog skladatelja Daga Wiréna (1905. – 1986.), čija bogata glazbena aktivnost obuhvaća skladateljsku, dirigentsku i pijanističku karijeru, a u njegovom velikom opusu naći ćemo i filmsku glazbu, između ostaloga i za jedan film Ingmara Bergmana (A Lesson in Love iz 1951.).

Ulaznice se prodaju na adresi www.kuzd.hr, te u petak, subotu i ponedjeljak na info pultu Kneževe palače od 11-13 i 18-20 sati, s time da na dan koncerta blagajna od 19 sati seli u Svečanu dvoranu Sveučilišta.

*

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.