Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski umjetnici sviraju Bjelinskog

28.07.2022.

16:38

Autor: Radio Zadar

Bruno Bjelinski

Bruno Bjelinski

Foto: PR Foto / -

Posljednji koncert 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu posvećen je, kao i otvorenje, Bruni Bjelinskom, jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća koji je preminuo prije 30 godina na otoku Silbi. Skladbe Brune Bjelinskoga izvest će zadarski glazbenici — tenor Luka Šindija, flautistica Ana Lakić, pijanisti Adrian Valčić, Antonija Šoša Ledenko, Silvija Magdalena Šimić i Ivan Štorić, te zagrebačka sopranistica Antea Poljak.

Velik dio opusa Brune Bjelinskog inspiriran je dječjim temama, pa ne iznenađuje što su ovogodišnje Glazbene večeri počele "Petrom Panom", a završavaju ciklusom pjesama "Ciciban". Imamo li u vidu da je uz spomenuti balet i ciklus pjesama Bjelinski skladao i operu "Pčelica Maja" te balete "Pinocchio" i "Mačak u čizmama", nameće se slika o skladatelju koji je do svoje smrti 1992. godine uistinu bio mladić vedroga duha.


Većinu životnog vijeka proveo je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao profesor, a kao skladatelj Bjelinski je koketirao i s egzotičnim elementima, primjerice južnoameričkim folklorom, bluesom i rock and rollom. Uz spomenuta glazbeno-scenska djela, Bjelinski je ostavio velik ciklus od 15 simfonija, skladanih između 1954. i 1988. godine, što predstavlja jedinstven simfonijski ciklus u povijesti hrvatske glazbe, ali i šire.


Koncert je na rasporedu u ponedjeljak, 1. 8. u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 21 sat.  Ulaznice za koncert su dostupne online kao i na info pultu II palače, svakim danom osim nedjelje od 11 do 13 sati i od 19 do 21 sat. Na dan koncerta blagajna radi od 11 do 13 sati, te ispred koncertnog prostora od 20 do 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.