Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova paradigma zdravoga života: "Sa zdravim duhom - zdravo tijelo"

07.04.2022.

10:27

Autor: Iva Rogić

Bruno Šimleša

Bruno Šimleša

Foto: Puls / HRT

Povodom Svjetskog dana zdravlja Bruno Šimleša danas gostuje u Biogradu. Predstavit će u biogradskoj Gradskoj knjižnici svoju desetu knjigu - "(P)Ostati zdrav". 

Nakon "Ljubavologije" i "Škole života" – orijentiranih na ljubav i međuljudske odnose – "(P)ostati zdrav" fokusira se na zdravlje, a temelji se na vlastitom iskustvu pomoći oboljelima od raka i zaključke znanstvenih istraživanja koji istražuju utjecaje uma na tijelo. Gostujući u programu Radio Zadra, Šimleša je govorio o važnosti mentalnog zdravlja koje kao takvo utječe na fizičko zdravlje: 


"Kad provodimo vrijeme s voljenim osobama, naše tijelo luči oksitocin - tzv. hormon bliskosti, hormon povezanosti, ljubavi, koji dokazano osnažuje naš imunitet. Kad smo pod stresom, s druge strane, lučimo velike količine kortizola - hormona stresa. Ako ga se ne možemo riješiti, utjecat će loše na naš imunitet. Ta "tvornica lijekova" u nama stalno radi, a na nama je kako ćemo upravljati tom tvornicom." Govorio je u jutarnjem programu Radio Zadra i o važnosti izražavanja emocija: 


"Ako bismo mogli sažeti ovu temu u nekoliko jednostavnih rečenica - potrebno je izraziti sve emocije, ali možemo birati kada, kako i kome. Ne moramo ih izraziti iste sekunde, čak ih ne moramo izraziti niti osobi koja nam je prouzrokovala određene emocije, ali moram pronaći način da ih izbacimo iz sistema. Muškarci imaju 20 godina neizražene tuge - da ih društvo ne bi shvaćalo kao slabe. Žene, s druge strane, imaju problem s izražavanjem ljutnje." 


Povodom Svjetskog dana zdravlja, sociolog je poručio: 

Nema nijedne osobe koja se može brinuti za nas bolje od nas samih. To je naša dužnost i čast. Iako je briga za klasični aspekt zdravog života vrlo važna, mislim da je puno važnije za zdravlje, recimo, biti predan otac ili raditi na ostvarivanju nekih svojih snova. Trebamo se više brinuti za svoje mentalno zdravlje, pa će nam i tijelo biti zahvalno. Nova paradigma zdravog života glasi: "Sa zdravim duhom - zdravo tijelo".

Bruno Šimleša

Cijeli razgovor sa sociologom Brunom Šimlešom poslušajte na linku: 

Razgovor povodom Svjetskog dana zdravlja - Bruno Šimleša

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.