Hrvatski radio

Radio Zadar

U OŠ Smiljevac uz obilježavanje Dana hrvatskoga jezika

14.03.2023.

07:21

Autor: tp

Dani hrvatskoga jezika u OŠ Smiljevac

Dani hrvatskoga jezika u OŠ Smiljevac

Foto: - / -

U školi na Smiljevcu su pripremili predstavu učenika pod naslovom Dok je srca, bit će i Kroacije, književni susret s Tomislavom Marijanom Bilosnićem, a poseban gost je  glazbenik Duje Stanišić.

U Osnovnoj školi Smiljevac obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika – 16. ožujka, u četvrtak, u 18,15 – predstavom učenika pod naslovom Dok je srca, bit će i Kroacije.

Nadahnuti su 150. obljetnicom rođenja hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša. U svojevrsnoj vremeplovnoj priči susrest će se na pozornici A. G. Matoš i Ivan Kukuljević Sakcinski od čijega je prvoga govora na hrvatskome jeziku u Saboru prošlo 180 godina. 


Predstava će podsjetiti i na još dvoje značajnih hrvatskih književnika čiju 150. obljetnicu rođenja također ove godine obilježavamo – Mariju Jurić Zagorku i Dinka Šimunovića. 


Putujući u 1483. godinu, prisjetit  se i još jedne značajne godine za povijest hrvatskoga jezika – 540. obljetnice od tiskanja prve hrvatske knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, a sve ćemo zaokružiti bližom poviješću – 1967. godinom – kada je potpisana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. (Hrvatski je sabor proglasio spomen-tjedan 11. – 17. ožujka kao sjećanje na taj važni događaj u povijesti hrvatskoga jezika i kulture.)


Poseban gost: zadarski glazbenik Duje Stanišić


Osim predstave, u 13,00 bit će upriličen književni susret sa zadarskim književnikom Tomislavom Marijanom Bilosnićem.

Iz programa:

Predstava je namijenjena učenicima i učiteljima . Dio predstave čini i scenska igra Zašto Dragojla (posvećena Dragojli Jarnević, književnici i prvoj hrvatskoj planinarki), audio jezični savjeti pod nazivom Jezična klopka, videozapis iz zadarskoga Perivoja od slave i dio projekta Minuta za pravopis.


U školskome holu bit će postavljena prigodna izložba posvećena Antunu Gustavu Matošu, vizualizacija Matoševih pjesama, podsjetnik na Deklaraciju i prvu hrvatsku tiskanu knjigu te radovi učenika razredne nastave nadahnuti glagoljičkim pismom.


Projekt Dani hrvatskoga jezika predviđen je školskim kurikulom, a program su priredili učitelji:

prof. hrvatskoga jezika: Josipa Jurjević, Marina Marijačić, Ivana Galac, Milena Škara, Zrinka Merčep, Mirna Stanić, Bojana Bilosnić; knjižničarke: Ivana Ivković, Marija Matek; prof. likovne kulture Biljana Jelenković, učiteljice razredne nastave Antonija Marcelić i Merina Rogić.

Predviđeno trajanje programa: do 19,20.

Dani hrvatskoga jezika u OŠ Smiljevac

Dani hrvatskoga jezika u OŠ Smiljevac

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici