Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru 34. Međunarodni Hegelov kongres

06.09.2022.

09:27

Autor: Radio Zadar

Hegelov kongres

Hegelov kongres

Foto: Sveučilište u Zadru / -

Na Sveučilištu u Zadru u tijeku je 34. Međunarodni Hegelov kongres Međunarodnog Hegelova društva, prvi put na istom mjestu nakon 2000. godine. Tema ovogodišnjeg kongresa je Geist der Kunst und Kultur / The spirit of art and culture (Duh umjetnosti i kulture).

- Nema boljeg grada od Zadra za razmatranje teme umjetnosti i kulture iz Hegelovog gledišta. Kada dođete u Zadar i vidite crkvu sv. Donata iz 8. stoljeća, ili zalaske u Hitchcockovim filmovima, koji su snimljeni u ovom gradu, vjerujem da doživljavate nešto posebno. Vjerujem da će i nakon odlaska vaša duša ostati ovdje te da će se mnogi od vas vraćati Zadru, kao što to čini moj prijatelj Andreas Arndt, rekao je na otvaranju prof. dr. sc. Jure Zovko, predsjednik podružnice Hegelova društva u Hrvatskoj.


Polaznicima je dobrodošlicu izrazio zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je istaknuo kako je Hegelova ostavština važna ne samo za filozofe, nego i kao dio zajedničkog europskog naslijeđa. Uime ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa sudionike je pozdravio ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić.


- Ovo je kongres koji ima respektabilnu tradiciju i na kojem filozofi daju novi pristup velikom Hegelovom radu. Kao ministarstvo podržavamo izvrsnost i svjesni smo da ni naša industrija ne može napredovati bez društvenih znanosti. One su posebice važne za male zemlje poput Hrvatske, istaknuo je Meštrić.

Uime domaćina kongres je pozdravio prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, poželjevši da osim novih spoznaja o Hegelu sudionici doznaju puno o gradu i zemlji u koju su došli. Pročelnik Odjela za filozofiju izv. prof. dr. sc. Marko Vučetić svoje je izlaganje sažeo u efektnu rečenicu:

- Živimo u kulturi duhovne pustoši, na koju je filozofija odgovor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.