Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto tako lako usvajamo anglizme?

26.05.2023.

12:18

Autor: Iva Rogić

STEM tjedan

STEM tjedan

Foto: Iva Rogić / Radio Zadar

U sklopu STEM tjedna – središnje aktivnosti projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!” danas je održana panel rasprava „Anglizmi – govor nove generacije” na kojoj su sudjelovali prof. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru te dvije profesorice iz Osnovne škole Petar Preradović – profesorica matematike Anita Štimac i profesorica hrvatskog jezika Ivana Perić.

Koordinator projekta Borut Gatara kazao je kako je ovim panelom obuhvaćena problematika podučavanja djece i mladih o hrvatskom jeziku s obzirom na brojne druge utjecaje Interneta i društvenih mreža: 


Ovaj panel je "pilot panel" kako bi se sva ova pitanja kanalizirala u nekom pozitivnom smjeru.


Profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Petra Preradovića objasnila je zašto tako lako usvajamo anglizme:


Mogu kazati da su djeca ogledalo društva. Djeca uče po modelu - a model smo mi! Model je javni prostor - škola, mediji, društvene mreže... U govor djece su ušli anglizmi i to prirodno, jer se previše toga tehnološki razvilo. Previše se usvojilo riječi iz engleskog jezika zato što hrvatski jezik nije stigao pratiti produkciju tih novih riječi - nalaženje zamjena i istoznačnica u hrvatskom jeziku.


Profesorica matematike u Osnovnoj školi Petra Preradovića, Anita Štimac odrasla je i školovana u Londonu. Objasnila je, stoga, kako iz njene perspektive zvuči hrvatski jezik pun posuđenica iz engleskog jezika.Svjesna sam odgovornosti koju imam. Predajem u osnovnoj školi u Hrvatskoj. Svjesna sam koju moć upijanja djeca imaju i zato se trudim govoriti pravilno. Trudim se da djeca što manje anglizama čuju od mene. Najviše volim slušati izvorne govornike i učiti od njih!

prof. Anita Štimac

U sklopu STEM tjedna kroz ovih 7 dana održava se preko 40 radionica koje obuhvaćaju edukacije o tome kako koristiti znanja i vještine iz STEM područja – s ciljem promocije, popularizacije i približavanja STEM-a široj javnosti.

Galerija
Panel "Anglizmi - govor nove generacije", Foto: Iva Rogić/Radio Zadar
Panel "Anglizmi - govor nove generacije", Foto: Iva Rogić/Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.