Hrvatski radio

Radio Zadar

25 godina bez Kreše: Pino Grdović: “Njemu je Zadar bio sve, ispred svega”

25.05.2020.

06:16

Autor: Željko Kapelari

25 godina bez Kreše: Pino Grdović: “Njemu je Zadar bio sve, ispred svega”

25 godina bez Kreše: Pino Grdović: “Njemu je Zadar bio sve, ispred svega”

Foto: - / -

Na današnji dan, dvadeset i petog svibnja prije dvadeset i pet godina napustio nas je velikan zadarske, hrvatske, europske i svjetske košarke Krešimir Ćosić. Krešo je preminuo 1995-te godine u američkom Baltimoreu, prerano, od raka limfoma, s nepunih 47 godina života.

Koliko je bio velik i ispred svog vremena rekao nam je jedan od njegovih najboljih prijatelja košarkaški trener Josip Pino Grdović.

“Bili smo u AEK-u, a stigao je poziv Real Madrida. Tamo nismo bili plaćeni a Real je nudio sve. U međuvremenu stigao je poziv iz Zadra, zvao ga je pokojni Mime Sobin. Zadar je u problemima, jedino ga ti možeš izvući. Nije razmišljao niti trenutka, vratili smo se u Zadar, i odatle ide ona uzrečica „Zove Real ali zove i Zadar”. Njemu je Zadar bio sve, ispred svega, Hrvatska i prijatelji”.

Prije svega Krešo je najviše volio svoj Zadar kako je rekao Grdović. To su nam potvrdili i njegovi prijatelji, sportski novinar Drago Marić te bivši suigrač Branko Skroče.

Drago Marić.

“Njegove posljednje riječi su bile da mi je samo još jednom proći Kalelargom i vidjeti moj Zadar”.

Branko Skroče.

“Kao grad smo stršili uvijek kao mala sredina, košarkaški jaka. Uvijek je bilo onih koji su pokušali osporiti našu vrijednost i ljubav prema Zadru i košarci. Tada sam ga nekoliko puta vidio ljutog, jednostavno, nikome nije dozvoljavao da kaže bilo koju ružnu riječ o Zadru”.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.