Hrvatski radio

Radio Zadar

Apel predstavnika navijača: ne radite štetu svom klubu!

14.11.2019.

17:38

Autor: Radio Zadar

Apel predstavnika navijača: ne radite štetu svom klubu!

Apel predstavnika navijača: ne radite štetu svom klubu!

Foto: - / -

Nakon drastične kazne ABA lige u iznosu 15.000 €, koja je ovih dana stigla na adresu Košarkaškog kluba Zadar, javnosti su se obratili i predstavnici navijača u Nadzornom odboru Košarkaškog kluba Zadar. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Nastavno na novinarski upit o očitovanju o visokim kaznama zbog ponašanja dijela publike na tri domaće utakmice ABA lige, prije svega ističemo da oštro osuđujemo bilo kakav oblik govora mržnje, a ni nakon 30-ak godina aktivnog stajanja na tribini još nismo uspjeli dokučiti kako to pojedinci misle da pljuvanjem i bačenim upaljačima i kovanicama pomažu našoj ekipi na putu do pobjede.

Prije svega napominjemo da KK Zadar ima za zadatak osigurati normalne uvjete za igru i boravak svim klubovima lige, da svi ti klubovi redom iz Zadra nose odlične uspomene. U Zadru nikad nismo gledali nemile scene kao sa nekih drugih terena ABA lige. Verbalne povike i govor mržnje sa tribina na sreću više kritiziramo mi sami nego protivničke ekipe, iako nam i nije utjeha – svima smo bili dobri domaćini.

Nebrojeno puta, s nama na utakmici su sjedili prijatelji koji su navijali za protivničke klubove i ponosni smo da nikad nisu imali niti najmanji problem, čak i na najužarenijim mjestima u dvorani.

Svi razumiju da se u tih 40 minuta adrenalin i emocije podignu, da u takvoj masi ljudi uvijek ima neodgovornih pojedinaca, ali generalno – svatko tko je posjetio našu dvoranu shvaća da je to jedan od rijetkih košarkaških bastiona gdje košarka živi sa ljudima i zbog ljudi, gdje košarka nije sama sebi svrha.

Ta „simbioza“ nosi i ružne stvari na koje moramo reagirati, koje moramo ispravljati i raditi na njima.

Oštro osuđujemo svakog pojedinca koji imaju potrebu pljunuti drugu osobu, baciti tvrdi predmet na parket, kao i govor mržnje sa navijačkog “kopa”.

Nedopustivo je da pojedinci dopuštaju da u navijačkom žaru prelaze granicu dobrog ukusa i civilizacijskog minimuma u stoljeću u kojem živimo, te svojim ponašanjem rade štetu voljenom klubu i gradu iz kojeg dolaze.

Međutim, isto tako kao što osuđujemo svaki oblik govora mržnje naš osobni stav je da ABA liga svojim pravilnikom stavlja u neusporedivo gori položaj klubove koje prate organizirane navijačke skupine u odnosu na ostatak lige gdje nema vatrenog navijanja.

Također, apsurdnim smatramo da nekoliko puta u sezoni slika Tornada krasi naslovnicu portal ABA lige kao slika kola, a da ta ista ABA liga “ tu razglednicu” iz Krešinog doma naplaćuje preko 20.000 eura u prva tri kola.

Mišljenja smo da u ovom trenutku klub mora raditi na dva segmenta  – prvi je odnos sa svojim navijačima i sprječavanje izgreda pojedinaca, govora mržnje i svih ostalih aktivnosti koje nose drastične štete klubu; a drugi aspekt djelovanja mora biti odnos sa ABA ligom i preispitivanje pravilnika, tj. visina kazni iz samog pravilnika – jer 15.000,00 eur zbog verbalnih povika smatramo prevelikom; a samo kažnjavanje ne vodi rješavanju problema, već se problem prebacuje isključivo na leđa klubova. Također, liga mora uzeti u obzir da se neki navijački poklici koriste godinama nekažnjeno, dapače bili smo svjedoci kako se ta ista atmosfera hvali i glorificira; dok danas se zbog istih povika plaćaju kazne ( “mrzim cibonu”, “gazi purgere” i sl.) pa bi isto trebalo distancirati što je navijačka sloboda izražavanja, a što govor mržnje.

I ovim putem još jednom apeliramo na sve gledatelje i navijače u dvorani da se suzdrže od aktivnosti kojima rade štetu svom klubu. Razumijemo navijačko nezadovoljstvo, a mi  ćemo i dalje svojim angažmanom u NO ukazivati na sve greške u radu i boriti se za bolji Zadar; ali isto tako – ukoliko želimo bolji i transparentniji Zadar –  moramo svaki put krenuti sami od sebe i svojim ponašanjem biti primjer kakav klub sutra želimo biti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.