Hrvatski radio

Radio Zadar

Boks: Ako želite medalje zovite braću Filipi

02.11.2015.

23:39

Autor: Željko Kapelari

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za nove ispite i izazove u svojim karijerama pripremaju se zadarski boksači, braća Josip Bepo i Toni Filipi (BK Zlatna rukavica). Riječ je o dečkima koji su i u svojim dosadašnjim nastupima na sebe skrenuli pozornost a za očekivati je da ćemo o njima puno još ćuti i u skorašnjoj budućnosti.

Nešto stariji Bepo osvojio je 2013. u Mersinu srebro na Mediteranskim igrama, 2015. bio je brončani na Europskim igrama u Bakuu, osvojio je i turnir u Debrecenu kojeg svi smatraju po kvaliteti u rangu s europskim prvenstvom dok je uz Hrgovića i Sepa ove godine bio i jedini Hrvat koji je nastupao u WSB Svjetskoj boksačkoj ligi za Chinna Dragonse gdje je ostvario dvije pobjede uz jedan poraz. Bepo, rezultati za svaku pohvalu ali od prošlosti se ne živi.

„Slažem se, nije loše, budući da sam dosta mlad boksač, 92. sam godište i mislim da mogu pružiti još dosta toga. Nije lako, teško se kod nas izboriti za pravu priliku, evo ja sam do sada uspio iskoristiti svaku svoju i najmanju šansu iako sam na svim ovim natjecanjima na kojima sam osvojio medalju bio pozvan u zadnji tren. Očigledno, kada se nema pozvati koga a treba dobar rezulat, zovite Filipija, hahah.  Nema veze, to me sve čini još jačim i spremnijim, neću odustati i prije ili kasnije doći će i mojih pravih pet minuta“.

Nažalost, Olimpijske igre u Riu, Bepu su u Bakuu izmakle za dlaku. Međutim, optimist je.

„Šteta, jako mi je žao što nisam tamo uspio osigurati nastup na OI 2016. Iako, bit će još kvalifikacijskih turnira u kojima će se tražiti viza za Brazil, nema razloga da ne dobijem priliku. Tada je sve na meni, najveća mi je želja nastupiti na toj smotri i priključiti se Hrgoviću i Sepu kojima i ovom prilikom čestitam“.

Mlađi Toni (96. godište) dominirao je kroz juniorski uzrast.  Godinu 2014. pamtit će vjerujemo cijeli život. Osvojio je tri srebrne medalje i to na Svjetskom i Europskom prvenstvu dok je srebrni bio i na Europskim igrama mladih u Kini.

„Malo je reći da je bilo predivno, uvijek se rado sjetim te godine. Istina i dalje mi ostaje žal  za bar jednim zlatom, mislim da je trebalo i biti u mojim vitrinama ali ne pita se uvijek sve nas boksače. I drugi faktori nažalost utječu na to“.

Bepo je svoj posljednji nastup imao na EI u Bakuu, to je bilo ljetos, dosta je prošlo od toga dok je Toni nedavno nastupio u Splitu. Tek sada u biti počele su prave pripreme.

Bepo: „Zaželio sam se boksa, istina nisam niti napravio dužu stanku. Nakon Bakua predahnuo sam nekoliko dana i od tada sam u treningu. Održavao sam formu i sada sam još pojačao intenzitet treninga“.

Toni: „Slično je i kod mene s tim da sam ja nedavno bio u Splitu. Međutim, nisam bio tamo pravi, jednostavno više neću nastupiti kada nisam spreman. To nema smisla i to mi je bila dobra škola. Meni je sada malo i teže, tek sam kročio u seniorske vode tako da mi i treba malo vremena dok ne pohvatam sve konce. Kod juniora sam dominirao a ovo ovdje sada je druga priča“.

Ono što jedan i drugi sada s nestrpljenjem iščekuju je draft za WSB Svjetsku ligu. Petog studenog ističe rok za prijave dok će izvlačenje biti održano u Švicarskoj nekoliko dana kasnije. Bepo je prijavljen u kategoriji do 91 kilograma  a Toni do 81 kilograma.

Bepo: „Moje iskustvo iz nastupa za Kineze je nešto što mi puno znači. Vjerujem da će me izabrati opet neka momčad, istina, volio bi da to bude neka europska, nemam ništa protiv da nastupim za Engleze, haha“.

Toni: „Obzirom na moje godine i neiskustvo u tom seniorskom boksu pitanje je hoće li i mene uzeti neki tim. Kamo sreće, ja sam spreman, to bi u svakom slučaju bio veliki korak naprijed u mojoj karijeri. Ako i ne budem izabran ove sezone, nema veze, ima vremena za mene, ne sumnjam u to“.

Na kraju su se i zahvalili svima onima bez kojih jednostavno ne bi mogli. To su treneri Edi Milošević, Pero Tadić, Marijo Šivolija, Alan Sinovčić zatim Vedran Ikić, Tomislav Papić, roditelji i brat Šime, KBK Pretorian koji im je izašao u susret dok njihova dvorana nije bila u funkciji te restoranu Mama Mia.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.