Hrvatski radio

Radio Zadar

David "Admiral" Robinson oduševljen Zadrom

28.06.2019.

11:21

Autor: Ž. Kapelari/V. Šetka

izvor: privatni album

izvor: privatni album

Foto: - / -

David Maurice Robinson bivši je američki profesionalni košarkaš. Igrao je na poziciji centra, a cijelu svoju karijeru proveo je u NBA momčadi San Antonio Spursa. Bio je izabran u 1. krugu (1. ukupno) NBA drafta 1987. od strane istoimene momčadi.

Jučer je u društvu svoga prijatelja Stojka Vrankovića, trenutačnog predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza, bio u Zadru. S obitelji je bio na ručku kod poznatog zadarskoga ugostitelja Erika Pavina, u čiji su restoran svraćale brojne svjetske zvijezde, među kojima i Michael Schumacher. "U Zadar je došao zahvaljujući mojim kumovima Loli i Stojku Vrankoviću. Robinsonov sin je u Dukeu igrao košarku s mojim krizmanim kumom Antonijem Vrankovićem. tamo su se Stojko i David sprijateljili, a i daleke 1986. godine su se susreli na parketu, ispričao nam je Erik Pavin.  

Dodao je kako su Robinson i njegova obitelj oduševljeni Zadrom i jadranskom obalom, te kako će se zasigurno ponovno vratiti. Na odmoru u našoj zemlji boravi sa suprugom i trojicom sinova. Ljudi su jako jednostavni, David je čak i kuhao sa mnom - od salate sa škampima i hobotnice, do gropa na buzaru i rižota od škampi i ribe, otkriva poznati zadarski ugostitelj. Dodaje kako su tijekom kuhanja našli vremena i za pjesmu.

 

Na suparničkim stranama na parketu Robinson i Vranković našli su se u povijesnom finalu Olimpijskih igara 1992. u Barceloni, prvim Olimpijskim igrama hrvatske reprezentacije koja se u finalu našla s originalnim, neki kažu i jedinim „Dream Teamom“. Sretali su se kasnije i u američkoj NBA ligi, a prijateljstvo su intenzivirali kad su im sinovi Antonio i Justin koji dijele godište rođenja počeli pohađati Duke University. Tu je negdje krenula priča o posjeti Hrvatskoj koja se ostvarila u Zadru, objavljeno je na službenim stranicama Hrvatskog košarkaškoga saveza.

„Admiral“ je sa svojom obitelji doplovio cruiserom iz Atene te nakon druženja u Zadru nastavio put Jadranskim morem prema Veneciji. 

Podsjećamo na uspješnu sportsku karijeru Davida Robinsona:

Zajedno je sa Timom Duncanom oformio takozvane Twin Towerse, a zbog svog čina u američkoj mornarici dobio je nadimak Admiral. 

Dvostruki je NBA prvak (1999., 2003).Robinson je tijekom sezone 1993./94. u utakmici protiv Los Angeles Clippersa postigao 71 poen i na kraju osvojio nagradu za najboljeg strijelca NBA lige (29.8 poena).

Robinson je tijekom sezone 1993./94. u utakmici protiv Los Angeles Clippersa postigao 71 poen i na kraju osvojio nagradu za najboljeg strijelca NBA lige (29.8 poena).

Tijekom svoje 14-godišnje karijere u prosjeku je postizao 21.1 poen, 10.7 skokova, 3 blokade i 2.5 asistencija po utakmici. Jedan je od rijetkih igrača koji su tijekom svoje karijere prešli granicu od 20 000 poena, postigli quadruple-double učinak i na jednoj utakmici postigli više od 70 poena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.