Hrvatski radio

Radio Zadar

19:14 / 24.09.2013.

Autor: zg

Dobar početak juniora u Marseillesu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pavle Kostov i Petar Cupać startali su s lomom dijela kormila Svjetsko prvenstvo za olimpijsku četrdesetdevetku u francuskom Marseilleu. Zasad su 24., a više nego ugodno su iznenadili juniori Duje i Jure Fržop koji se nalaze na 17. mjestu.

Nakon što su dva tjedna trenirali po jakom vjetru i vrlo visokim valovima, po čemu je i poznat akvatorij Marseilla prvog dana Svjetskog prvenstva za olimpijski skiff 49er jedrilo se po laganom vjetru i prognoza je da će tako biti cijelog tjedna. Prema programu danas su se trebala održati tri plova, no vjetar je bio toliko slab da su se uspjela odraditi samo dva. Pavle Kostov i Petar Cupać krenuli su s puno samopouzdanja, no već na samom startu prvog plova prvenstva morali su se suočiti s lomom dijela opreme.

-       Sudarili smo se s jednom talijanskom posadom, puknuo je produžetak kormila i cijeli plov smo kaskali za ostalima, bili smo oko 20. mjesta, u zadnjoj stranici niz vjetar smo uspjeli napredovati i ušli 18. u cilj. Drugi plov smo jedrili solidno, bili smo i četvrti, međutim izgubili smo dva mjesta i zauzeli šesto mjesto, što je bilo odlično – rezimirao je dan Pavle Kostov, nezadovoljan što mu se na putu ispriječio lom opreme. 

Lagani vjetar izvrsno su iskoristili i više nego ugodno iznenadili juniori Duje i Jure Fržop. Ova vrlo mlada posada, pogotovo Duje kojem je tek 16 godina, nalazi se nakon prva dva plova na za njih vrlo visokom 17. mjestu.

-       Lagani vjetar su naši uvjeti, ali iznenađeni smo, a mogli smo još i bolje. Voljeli bismo se plasirati u zlatnu skupinu, a ni srebrna ne bi bila loša – komentirao je s rastućim ambicijama Duje Fržop. 

Prva tri dana jedre se kvalifikacije, najboljih 20 prolazi izravno u polufinale, a kroz repasaž će se još jedna ili dvije posade moći izboriti za zlatnu skupinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.