Hrvatski radio

Radio Zadar

Fantele na EP: U dobroj smo formi i to je najvažnije

28.09.2020.

07:59

Autor: Željko Kapelari

Fantele na EP: U dobroj smo formi i to je najvažnije

Fantele na EP: U dobroj smo formi i to je najvažnije

Foto: - / -

Na jezeru Attersee u Austriji počinje EP u klasi 49er. Bit će tamo, naravno i Šime i Mihovil Fantela, svjetski prvaci u toj klasi iz 2018. Ova je godina i za njih, kao i za sve sportaše i ljude općenito, bila specifična. No, čini se da se stvari polako ipak vraćaju u kakvu-takvu normalu.

Korona nas je zatekla u Španjolskoj. Početkom ožujka “pobjegli” smo s Palma de Mallorce, odradili dvotjednu kućnu izolaciju i početkom travnja počeli opet jedriti. Od tada smo non-stop u pogonu, a sredinom srpnja su nam došle i dvije posade, Švicarci i Austrijanci, tako da smo imali i svojevrsne mini pripreme. Na moru nam ne nedostaje posla, motivirani smo za rad i napredak i sve u svemu, s obzirom na okolnosti, možemo biti zadovoljni proteklim razdobljem – kaže Šime.

Prve dvije post-korona regate bile su u danskom Aarhusu i njemačkom Kielu.

Osvojili smo dva peta mjesta. Zadovoljni smo, jer su obe regate bile po dosta jakom vjetru, što dosad baš i nije bio naš forte. Ovaj put smo do kraja bili u igri za medalju, malo nam je nedostajalo, ali bile su to dobre dvije regate.

Bio je to povratak braće Fantela u Aarhus nakon dvije godine. Upravo su tamo napravili čudesan podvig, osvojivši naslov svjetskih prvaka nakon samo godinu i pol dana zajedničkog jedrenja u novoj klasi.

Bilo je lijepo vratiti se tamo. Aarhus je sam po sebi predivan grad i odličan je za jedrenje. Svaki dan je puhalo, imali smo odlične uvjete, proveli smo puno sati na moru i sve je bilo super. Naravno da ta uspomena iz 2018. čini to mjesto još posebnijim za nas. Bio je to jedan od najvećih podviga u klasi 49-er, nitko to još nije uspio, ali ne živi se na staroj slavi. Moramo raditi dalje i ostati fokusirani na naš cilj. Zbog korone smo dobili još godinu dana više za pripreme za Olimpijske igre i moramo to dobro iskoristiti – kaže Mihovil.

Europsko prvenstvo u Austriji jedri se na jezeru, što znači i specifične uvjete. Što to znači za vas?

Nikada nismo jedrili na ovom jezeru, iako imam nekoliko iskustava s jezera u Italiji i Austriji. Igor Marenić i ja smo prvo Europsko prvenstvo osvojili baš na jezeru, no mogu reći da vam tu iskustvo baš i ne može puno pomoći. Vjetar je nestabilan, promjenjiv, treba non-stop pratiti situaciju, gledati što se događa, biti koncentriran, a u konačnici treba imati i malo sreće – ističe Šime.

Konkurencija će biti najjača moguća. Koji bi vas rezultat zadovoljio?

Znate da mi inače ne pričamo o rezultatu prije regate. Najvažnije je da smo u dobroj formi. Idemo dati sve od sebe, pokušati ne raditi velike greške i “ne skupljati slova”, odnosno diskvalifikacije, preuranjene startove… Idemo iz regate u regatu, prvenstvo je dugo i nadamo se najboljem – zaključuje Miho.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.