Hrvatski radio

Radio Zadar

Gimnastika: Niko Neveščanin zablistao na PH u Čakovcu

09.11.2016.

20:15

Autor: Željko Kapelari

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Čakovcu (Nedelišće) u nacionalnom gimnastičkom centru Aton održano je pojedinačno prvenstvo Hrvatske u sportskoj gimnastici u A programu i završnica kupa Hrvatske za C i B program. Organizatori su bili Hrvatski gimnastički savez i Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan iz Čakovca.

Na natjecanju je nastupilo više od 400 djece. Djeca koja su nastupila na završnici morala su se tijekom godine na istu plasirati putem regionalnih natjecanja. Gimnastički klub Salto, Zadar plasirao se na završnicu sa rekordnih 13 vježbača.  Male zadarske gimnastičare su vodila i tri trenera, Josip Morožin, Ivan Zupčić i Ana Čudić.

Po prvi put na prvenstvu Hrvatske GK Salto imao je predstavnika u A programu, a to je mlađi kadet Niko Neveščanin. A program je najzahtjevniji program u kojem vježbači izvode najkompleksnije elemente u skladu s razvojem svjetske gimnastike. U kategoriji mlađih kadeta Niko je ispisao nove stranice povijesti zadarske sportske gimnastike. Nastupio je na svim spravama (parter, konj s hvataljkama, karike, preskok, ruče i preča) i u konkurenciji najboljih hrvatskih gimnastičara pomeo je konkurenciju i postao državni prvak na svih šest sprava. Tako je ujedno postao i najuspješniji pojedinac na prvenstvu države! Ovo je samo kruna napornag rada jer Niko svakodnevno trenira sportsku gimnastiku već 3 godine, a od svoje pete godine uspješno nastupa na svim natjecanjima.

Osim Nike nastupilo je i 12 drugih članova kluba koji su se natjecali u C programu. U konkurenciji kadetkinje C program-višeboj najbolja je bila Ela Giergia koju je desetinka (0.1) dijelila od bronce i završila je na 4.mjestu. Nela Šušić je bila 12. Dolores Benković 15.mjesto, Marija Mavar 22, Lea Kapular 29.

Nakon cura nastupili su dečki, mlađi kadeti i kadeti C program-višeboj. Roko Krupić je osvojio srebrnu medalju u kategoriji mlađih kadeta, Roko Goleš je osvojio 6.mjesto, Ivano Čuković 13.mjesto, Piero Bajlo 17.mjesto, a njih četvero su kao ekipa podigli zlatni pehar!

U kategoriji kadeta Antonio Beretin je osvojio brončanu medalju, Tomislav Pavić 8.mjesto, a Marko Profaca 11.mjesto.

Ovaj sportski podvig Nike Neveščanina i odlični rezultati ostalih članova kluba nije došao preko noći. Zadarska sportska gimnastika razvija se velikim koracima prema naprijed. Posljedica je to dugoročnog planiranja te velikog ulaganja u sportsku opremu i edukaciju trenerskog kadra, što je put prema vrhunskih sportskim rezultatima.

GK Salto okuplja 300 djece svih uzrasta uz veliki broj trenera te u budućnosti u klubu očekuju još bolje rezultate, a nadaju se i adekvatnijem prostoru za vježbanje jer zadarska gimnastika, pokazao je to i ovaj rezultat, sigurno zaslužuje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.