Hrvatski radio

Radio Zadar

HKS podržao FIBA-u: Ne priznajemo ABA ligu

20.04.2016.

19:31

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski košarkaši savez (HKS) poslao je pismo podrške FIBA-i u kojem ističe da će poštovati pravila krovne košarkaške organizacije, što znači da će Cedevita i Zadar, budu li sudjelovati u ULEB-ovu Eurocupu sljedeće sezone, biti kažnjeni u skladu s pravilnicima HKS-a.

HKS je do danas imao rok do kojeg se morao izjasniti po pitanju klupskih natjecanja za sezonu 2016./17. HKS je morao na FIBA-inu adresu poslati izjavu kojom jamči da nijedan klub pod njihovom ingerencijom neće sudjelovati u ULEB-ovu Eurocupu sljedeće sezone ili slijede sankcije - izbacivanje reprezentacije s kvalifikacijskog turnira za OI u Torinu, ali i Europskog prvenstva 2017. Problem je što su već prije Cedevita i Zadar potpisali sporazum kojim se sljedeće sezone priključuju Eurocupu. 


HKS podržava FIBA/FIBA Europe kao krovne košarkaške organizacije jer je jedino i njihova članica. HKS je uvijek poštovao i uvijek će poštovati FIBA/FIBA Europe pravila i pravilnike te je tako učinjeno i u ovom slučaju, poručili su iz Hrvatskog košarkaškog saveza dodavši kako podržavaju napore FIBA/FIBA Europe da uvede red u europska klupska natjecanja, kao što podržava i pokretanje novog europskog klupskog natjecanja - FIBA Champions lige.

Iz HKS-a su poručili kakio nisu vlasnici, niti dioničari, niti imaju ikakav utjecaj na odlučivanje u ABA ligi.

HKS povlači priznanje ABA lige sve dok svoje djelovanje ne uskladi s pravilima FIBA/FIBA Europe. Ovisno o ishodu navedenog, Hrvatski košarkaški savez će donijeti odluku da li i koji klubovi će nastupiti u ABA ligi u sezoni 2016./17. Ako hrvatski klubovi budu sudjelovali u Eurocupu u sezoni 2016./17., Hrvatski košarkaški savez će im izreći sankcije u skladu s pravilnicima HKS-a, objavili su iz HKS-a.

Sugerirali su FIBA/FIBA Europi da pronađu način na koji bi nacionalni savezi čiji su klubovi sudionici ABA lige mogli sudjelovati u odlučivanju u ABA ligi.

Tako bi savezi mogli utjecati na sustav i kalendar natjecanja ABA lige, a koji bi bili usklađeni s nacionalnim prvenstvima. Na taj način bi i interesi FIBA-e/FIBA Europe bili bolje zastupljeni, smatraju u košarkaškom savezu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.