Hrvatski radio

Radio Zadar

Iako od danas mogu zadarski košarkaški klubovi nisu krenuli s treninzima!

27.04.2020.

20:10

Autor: Željko Kapelari

Iako od danas mogu zadarski košarkaški klubovi nisu krenuli s treninzima!

Iako od danas mogu zadarski košarkaški klubovi nisu krenuli s treninzima!

Foto: - / -

Iako je odlukom Vlade RH od danas omogućen povratak treninzima pod kontroliranim uvjetima svim sportašicama i sportašima prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima, te ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, to su neki i iskoristili.

Što se, konkretno, košarke tiče, na području grada Zadra i Zadarske županije s treninzima mogu nastaviti KK Zadar, KK Sonik-Puntamika i ŽKK Zadar. Iz navedenih klubova odluku o povratku treninzima pozdravljaju, no čini se kako će oko primjene iste imati podosta problema te je prilično izvjesno kako nijedan od navedenih sportskih kolektiva s treninzima neće započeti danas. Svi oni najranije bi se na parket vratili kroz tekući tjedan, a razloga zašto je tome tako je nekoliko i više su nego razumljivi.

Što se tiče KK Zadar tu se kao najveći problem nazire nedostatak igračkog kadra. Naime, prekidom natjecanja HT Premijer lige klub s Višnjika je zbog uštede i straha od nepoznate i nesigurne situacije izazvane koronavirusom požurio raskinuti ugovore s igračima, dok je one koji imaju višegodišnje ugovore raspustio kućama. Pa kako u ovom trenutku Zadar u svojim redovima u seniorskom pogonu nema nijednog domaćeg igrača, sigurno je kako će proteći određeni vremenski period dok se kockice oko povratka treningu ne poslože.

„Po nama u ovom trenutku nema potrebe da se igrači koji imaju višegodišnje ugovore vraćaju. Oni su na dnevnoj bazi pod paskom našeg kondicijskog trenera Marija Mandira koji im putem video materijala šalje program rada i oni su u treningu koliko je to u ovim okolnostima moguće. Tako da smatramo da u mjesecu svibnju nema potrebe krenuti sa treninzima jer je tim igračima s višegodišnjim ugovorima za ovu sezonu ugovor istekao. Pitanje je ima li uopće smisla i u lipnju krenuti sa treninzima jer će pripreme za iduću sezonu krenuti dosta ranije nego inače“, objasnio je stanje u KK Zadar direktor Željko Žilavec. 

Što se, pak, Sonik-Puntamike tiče, tu je situcija malo drukčija. Momčad je satkana većinom od zadarskih igrača pa će u tom kolektivu veći problem od toga tko će trenirati predstavljati na koji način poštovati sve mjere preporučene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Mi ćemo sigurno još nekoliko dana pričekati prije nego počnemo s treninzima, a kada krenemo držat ćemo se svih mjera. Radit ćemo u grupama po nekoliko igrača s kojima će raditi treneri zaposleni u klubu (Kuliš i Jurlina). Što se samih treninga tiče, tu ćemo odlučiti koji će se igrači u kojem trenutku naći u dvorani jer imamo i jednog igrača koji je trenutno van Zadra i kojeg ćemo, kad mjere definitivno popuste, prvom prilikom vratiti u Zadar i priključiti treninzima“, kaže predsjednik Sonik-Puntamike, Mirko Jošić.

Na sličan način kao i u Sonik-Puntamici razmišljaju i u Ženskom košarkaškom klubu Zadar. Žurbe s početkom treninga nema. Treba pronaći način kako prilagoditi treninge skupinama po četiri igračice, a prije svega trebat će se obaviti i razgovori s vodećim ljudima ŠC Višnjik gdje će se treninzi i odvijati. Predsjednik ŽKK Zadar, Branimir Peričić.

“Još nismo ništa definitivno dogovorili ali plan je da krenemo s igračicama iz prvog sastava kako i jesu preporuke iz SDUŠ-a. Zatim, kako mjere budu popuštale, krenut ćemo s treninzima i sa onima kojima su oni ustvari i najpotrebniji, a to su cure iz omladinskog pogona. Jer seniorska liga je završena i mi u ovom periodu najveći broj treninskih sati odrađujemo s mlađim pogonima kluba. Tako da je naš fokus usmjeren više na te mlađe igračice i period kada ćemo početi raditi s njima. Dakle, u planu je svakako da krenemo ovaj tjedan sa seniorkama ali još uvijek je puno nepoznanica na koji način. Preporuke su da se radi u grupi s četiri igračice i trenerom što dovodi do toga da bi trebali imati puno više termina s obzirom na broj igračica. Ali mi nećemo forsirati ništa dok od Višnjika ne dobijemo povratne informacije vezano uz ulazak u dvoranu i na vanjske terene.”

A na vanjske terene prema riječima direktora Športskog centra Višnjik Denisa Karlovića moći će se od 4. svibnja. No, kada je riječ o dvorani Krešimira Ćosića tu se, kaže Karlović, vrše pripreme za prihvat sportaša i ekipa kojima je sukladno donesenoj odluci dopušteno korištenje objekta.

„Uskoro ćemo provesti odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite da se omoguće treninzi sportašima prve i druge kategorije. Ta će se odluka sigurno nadograditi na sve ostale vrhunske sportaše koji igraju nacionalne lige. Na nama je da provedemo sve one mjere koje omogućuju trening. Naravno, i svi drugi koji nastupaju u ostalim nacionalnim ligama žele početi s treninzima i mislim da bi to moglo biti vrlo brzo. Mjere popuštaju na radost i zadovoljstvo svih sportaša.“

Osim košarkaških klubova od ostalih koji se sukladno prvoj fazi popuštanja mjera mogu vratiti treninzima tu su još i Odbojkaški klub Zadar sa muškim seniorskim pogonom te Vaterpolo kub Zadar 1952 i Kuglački klub Zadar.

Od stipendiranih sportaša prve kategorije Šime Fantela, Mihovil Fantela i Igor Marenić iz Jedriličarskog kluba Sv. Krševan, Ante Verunica iz Jiu-jitsu kluba Zadar, Darko Tokić iz Aero kluba Zadar, kao i stipendirani sportaši druge kategorije Ivan Galzina i Marko Sikirić iz ŠRD Zubatac, Marin Jovančević, Ivan Vrbnjak i Roko Jurišić iz Vaterpolo kluba Zadar 1952, te kao stipendirani sportaš prve kategorije u području sporta osoba s invaliditetom Vladimir Gašpar iz Atletskog kluba osoba s invaliditetom Fortius. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.