Hrvatski radio

Radio Zadar

J. Vranković, stručni tajnik HKS-a: Cilj je ojačati nacionalnu ligu

21.02.2019.

08:52

Autor: Željko Kapelari

J. Vranković, stručni tajnik HKS-a: Cilj je ojačati nacionalnu ligu

J. Vranković, stručni tajnik HKS-a: Cilj je ojačati nacionalnu ligu

Foto: - / -

Za vrijeme održavanja kupa „Krešimir Ćosić” u Splitu, razgovarali smo sa stručnim tajnikom HKS-a Josipom Jokom Vrankovićem koji je bio otvoren za sva pitanja koje mu je postavio naš Umberto Piasevoli.

Ako je i bilo razmišljanja da ovakav sustav natjecanja Kup-a „Krešimir Ćosić” možda i nije najbolji za našu zemlju, prvi dan opravdao je očekivanja?

"Slažem se s Vama u Vašoj najavi. Ovaj sustav koji igra većina europskih zemalja i kod nas je ponudio ovaj prvi dan dvije interesantne i neizvjesne utakmice i iznenađenje ispadanjem domaćina Splita već u četvrtfinalu.Cilj nam je svake godine obogaćivati sadržaj vezan oko Kupa, jer Kup je ustvari presjek što su klubovi radili u dosadašnjem djelu sezone".

U ovom zgusnutom rasporedu cijele sezone, KUP „Krešimir Ćosić je prvo natjecanje gdje se osvaja trofej ali i prigoda za ostale aktivnosti?

"Upravo tako,već ove godine započeli smo igru 3 na 3,sutra startali su i veterani,prof. Trninić je održao predavanje. Ono što želimo ubuduće je povezati jedinstvenu kadetsku ligu i ostale završnice mlađih dobnih kategorija u ovom terminu.Mislim da to treba hrvatskoj košarci, dosta košarkaških aktivnosti i u konačnici druženja svih čimbenika u našoj košarci".

Jedinstvena kadetska liga pokazala se kao pun pogodak, a za juniore je idealna Prva hrvatska košarkaška liga, gdje participira veliki broj igrača?

"Ono što mogu naglasiti, na listama HT Premijer lige i 1.Hrvatske koš. lige imamo 190 igrača.Kada smo ukinuli zaštićeno godište, zanimalo nas je koliko ti mladi igrači dobivaju svoju zasluženu minutažu a pokazatelj aktivnih minuta u ove ove dvije lige je više nego zadovoljavajući. Napravili smo jedan piramidalni sustav od kadeta do HT Premier lige i pokazati će se za godinu/dvije da smo počeli puno više proizvoditi nego prije, a to je sukus ove priče. Cilj nam je ojačati nacionalnu ligu i povećati bazu,pa ćemo u datom trenutku imati kvalitetnije igrače nego do sada. Ostale lige su nas u tim stvarima pretekle, i to je nužno napraviti kako bi bolje konkurirali".

Teško je s Vaše pozicije na ovo pitanje odgovoriti diplomatski... Sve ovo što doživljava košarkaški svijet i svi oni koji je vole, jednostavno nije dobro.Sukob FIBA-ULEB doveo je neke stvari na granicu apsurda..,najbolje ekipe neće niti na SP, ne govorim samo o nama, već i o prvaku Europe Sloveniji, vrlo potentnoj Latviji...Kada će stvari sjesti na svoje mjesto?

"U petom mjesecu su novi izbori u Fiba World. Nadam se da će etablirana košarkaška imena koja su promicala i pronosila košarku,praktički promovirala, kako u Europi,tako i u svijetu, zauzeti odgovorne pozicije i znati bolje u određenom trenutku neke stvari izpregovarati. Apsolutno je veliki problem da igrate sa „trećom” reprezentacijom a borite se za SP. To u nijednom drugom sportu ne postoji. To se vidi,kao što ste rekli i na primjeru i Latvije i Slovenije. Mislim da će ovaj format ići negdje do 2021. godine, a onda vjerujem da će se iznova razmišljati što i kako dalje".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.