Hrvatski radio

Radio Zadar

Natanael Petrov sa Zastavom 101 prvak Hrvatske na brdskim stazama

19.09.2019.

09:41

Autor: Željko Kapelari

Natanael Petrov sa Zastavom 101 prvak Hrvatske na brdskim stazama

Natanael Petrov sa Zastavom 101 prvak Hrvatske na brdskim stazama

Foto: - / -

Najveći uspjeh u svojoj karijeri postigao je zadarski automobilist Natanael Petrov, član Automobilističkog kluba RTZ (Racing Team Zadar). U svojoj Zastavi 101 popularnom Stojadinu postao je prvak Hrvatske na brdskim stazama za 2019. godinu, u disciplini do 1400 kubika klasa e 1.

Ima Natan i titulu prvaka Hrvatske u autoslalomu iz 2016. godine u klasi 5. Odvoženo je osam od ukupno devet utrka i trku prije kraja Petrov je osigurao titulu državnog prvaka u konkurenciji 18 vozača.

„Presretan sam, ovo mi je najveći uspjeh u karijeri. Kako mi je sezona krenula nisam ovo očekivao. Od polovice sezone sam bodovno prešao u vodstvo i nisam to želio ispustiti. Dapače, utrku prije kraja u Buzetu sam svoj naslov i potvrdio. Želja je dogodine ovaj naslov pokušati obraniti i polako pripremati auto da bude što bolje da se može preći jednog dana u jače klase gdje bi mogli biti što konkurentniji. Imao sam i sreću na nekim utrkama koje su bile po kiši, volim po njoj voziti. Neki konkurenti su imali i nepredviđene kvarove koji su ipak ono što vas najviše izbaci iz takta”.

Put do naslova bio je jako trnovit.

„Nije bilo lako, dugo sam se pripremao za ovu sezonu, imali smo i našu Prvu nagradu Grada Zadra pa nas je i to malo usporilo. Auto smo u zadnji tren, neposredno pred početak sezone tek uspjeli srediti i gotovo na svakoj utrci imali smo neke probleme koje smo praktički morali u hodu otklanjati. Sve nas je to ojačalo a rezultat je vidljiv, titula prvaka stigla je u Zadar”.

Stojadin, zastava 101.

„Naša plavuša jer je plava, krije se ispod haube jedan motor koji sam ja izmislio. Prije je to bio originalan motor od fiat stila 1600 kojeg sam ja preradio u klasu 1400 da mogu nastupati u toj klasi. Puno je truda uloženo tu, motor ima nekih 160 ks, dobro je složen. Ima tu još dosta posla, sada imam dobar motor koji zahtjeva još bolji ovjes i kočnice isto kao i aerodinamiku”.

Za sve to treba i dobra financijska potpora. Kako to izgleda.

„Teško, stvarno sam gotovo sam, ja i nekoliko mojih prijatelja koji su mi tu uvijek na usluzi. Sponzora nema, da nije tih mojih prijatelja koji mi financiraju neke odlaske na utrke teško bi ovo bilo izvedivo. Priprema automobila ostaje na mojim leđima, zato to sve i kaska, sve to ide od moje plaće do plaće. Praktički kada se vratimo s utrke ne ostane nam niti za marendu. Tko nam želi pomoći, slobodno nek nam se javi, puno bi nam to značilo jer kao što se vidi itekako smo konkurentni sa svima”.

Organizirao je Natanael sa svojim dečkima iz kluba i prvu Nagradu Grada Zadra u prvenstvu druge kategorije vožnje na kronometar, te Otvoreno prvenstvo Grada Zadra u A11 auto i K11 kartingu. Je li u planu i druga nagrada.

„Apsolutno, odmah po završetku prve nagrade sustavno se počelo raditi na organizaciji druge. Radimo aktivno na tome, želimo napraviti jedno kružno natjecanje da to bude prvenstvo Hrvatske kako bi to sve još bilo i puno atraktivnije” – dodao je na kraju Petrov.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.