Hrvatski radio

Radio Zadar

Nebeski koš Nebojše Gunjevića

22.05.2015.

20:30

Autor: Željko Kapelari

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Nebeski koš: razgovori, razmišljanja i crtice“, nova je knjiga novinara i publicista Nebojše Gunjevića. Bavi se fenomenom zadarske košarke a nastala je povodom nekoliko godina s nulom: 80 godina od početka ženske košarke, 70 od osnivanja Košarkaškoga kluba Zadar, 50 od osvajanja prvoga naslova državnih prvaka i navijačke skupine Tornado, 10 od osvajanja prvoga hrvatskog prvenstva i 20 od smrti Krešimira Ćosića, na čiju će godišnjicu u ponedjeljak 25. svibnja u 12 sati u Hrvatskoj kazališnoj kući knjiga biti i predstavljena.

Ova luksuznu monografiju s 400 fotografija na 246 stranica u punom koloru formata 26x21 centimetara za tisak je priredio autor, a na dan promocije koja je zamišljena kao humanitarna akcija dobit će je za dar svatko tko Socijalnoj samoposluzi doprinese 50 ili više kuna. Knjiga sadrži 33 crtice i 5 „razmišljanja“ a među 13 razgovora i sasvim je poseban razgovor s Krešimirom Ćosićem, kojim se zaključuje djelo.

- To je knjiga o kojoj Nebojša o zadarskoj košarci piše na drugi način. Tu su skupljeni njegovi intervjui sa zadarskim košarkašima objavljeni u Zadarskom listu i crtice iz povijesti zadarske košarke, kojima on pristupa na poseban način – s dubinom duše, toplinom, ljubavlju. Niz je tu vrlo dojmljivih članaka, a posebice je sjajna reportaža iz Manchestera u kojemu je sa sinom Davidom bio gost na jednoj utakmici NBA zvijezda. U knjizi je i lijep broj fotografija koje nikada prije nisu objavljenei ako želite saznati koji je zadarski košarkaš bio sportaš Širokog i „sportski bog“ u tome mjestu, zašto Draženko Blažević nije otišao u Bosnu nego se odlučio za Zadar (šapnut ću vam: šterike za Božić na utakmici protiv Crvene zvezde su prevagnule), koji je naš košarkaš igrajući za Bokolje protiv Rađe, Kukoča, Tabaka i Sobina pri rezultatu 28:14 postigao svih 28 koševa, a ekipi sveučilišta Kentucky, koju je vodio veliki Dean Smith, uvalio čak 33, po čemu je anonimac Rade Šešelja bio vrlo važna ličnost zadarske košarke u njezinim počecima poslije Drugog svjetskog rata, ili kako je siromašni klub utemeljio radionicu za proizvodnju četaka da bi se mogao financirati – upućujem vas da knjigu svakako nabavite i pročitate.

Još je pregršt takvih natuknica koje nigdje drugdje ne možete pročitati. Zato je Nebeski koš Nebojše Gunjevića osobita knjiga koja posebnim i originalnim pristupom upotpunjava mozaik o fenomenu zadarske košarke – kaže o knjizi doajen zadarskoga sportskog novinarstva i autor dviju knjiga o povijesti zadarske košarke profesor Drago Marić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.