Hrvatski radio

Radio Zadar

Pehari osvajača Kupa 1970. i prvenstva bivše države 1986. vraćeni u Zadar

31.12.2017.

12:04

Autor: Željko Kapelari

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednjeg dana tekuće godine u vitrine Košarkaškog kluba Zadra vraćene su replike dva velika trofeja iz povijesti. Riječ o naslovu pobjednika Kupa 1970. te prvenstva bivše države 1986. Sve je spremno za muzej zadarske košarke.

Inicijativu je pokrenuo Krešimir Butić, sakupljač zadarskih košarkaških uspomena i osoba koja i dalje intenzivno radi na pokretanju muzeja zadarske košarke.

 „Presretan sam da smo barem za sada ovo uspjeli realizirati i pretvoriti u djelo, Zahvaljujem se i Peri i Vladi što su došli uveličati za mene jako važan trenutak. Građa za muzej zadarske košarke i dalje se marljivo prikuplja, dosta toga već sam skupio i vjerujem da će muzej u 2018. godini ugledati svjetlo dana".

Jedni od sudionika spomenutih utakmica bili Vlado Vanjak i Petar Popović. Prisjetili su se rado tada osvojenih trofeja.

Vlado Vanjak.

"Krešo je došao na dan utakmice iz Amerike, Splićani su ga lijepo smjestili da sjedne u dvoranu. On se dignuo i otišao u svlačionicu obukao je dres Zadra. Kada su ga vidjeli na parketu smrznuli su se. Sve ostalo je povijest”.

Prisjetio se Vanjak još jedne godine za povijest KK Zadar jako važne.

„1968. godine Zadar je bio treći u Europi sa samo zadarskim igračima. To je bilo strašno i volio bi da se o tom uspjehu malo više priča”.

O 1986, sve se zna ali uvijek se lijepo te godine još jednom prisjetiti.

„I mi smo „purgerima” pokvarili slavlje. Sve je bilo spremno za njihovu feštu, samo što se ona prebacila u Zadar i trajala je nekoliko dana. Po važnosti za mene najbolja utakmica karijere. Definitivno, moje najbolje poluvrijeme u karijeri. Prvi koš dao sam tek u 17. minuti i dalje s dva produžetka stigao da magičnih 36. Naježio sam se kada sam uzeo ovaj pehar sada, mislim da je krajnje vrijeme da se svi veliki uspjesi našeg kluba stave u klupske prostorije kako bi svima bili vidljivi”.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.