Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljeni Veljko Mršić i Ivan Perinčić

26.06.2020.

12:08

Autor: HRT Radio Zadar/KK Zadar

Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik

Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik

Foto: - / -

Jutros su na Višnjiku službeno predstavljeni novi članovi stručnog stožera Košarkaškog kluba Zadar. Iako je to bilo predviđeno za utorak, aktualni izbornik i novi trener Zadrana Veljko Mršić te glavni pomoćnik Ivan Perinčić predstavljeni su čim su na Višnjiku ispunjeni sigurnosni uvjeti.

Predstavnicima medija prvi se obratio aktualni izbornik nacionalne košarkaške vrste i novi glavni strateg Košarkaškog kluba Zadar.

“Prije svega želim vas sve pozdraviti i zahvaliti klupskom vodstvu na izboru mene kao trenera. Velika mi je čast i zadovoljstvo biti tu u Zadru i biti trener Košarkaškog kluba Zadar. Malo se odužilo, međutim vrlo brzo smo se uspjeli dogovoriti. Postojalo je određenih poteškoća, jer sam pod ugovorom sa Savezom i trebalo je riješiti neke stvari i zbog toga se cjelokupna situacija odužila, međutim unazad dva tjedna sve smo ‘uglavili’ i već tada počeli smo voditi razgovore o momčadi za sljedeću sezonu. Znam gdje dolazim, puno puta sam tu dolazio na suparničkoj strani, i kao igrač, i kao trener uvijek sam nakon utakmica osjećao malu žal’ što u svojim sredinama gdje sam bio nismo imali takvu podršku publike kao što je ima Zadar. Jedan mali grad koji ima broj trenera jednak broju stanovnika, tako da će biti veliki gušt ovdje raditi i nadam se kako ćemo uspjeti stvoriti sve preduvjete za jednu uspješnu sezonu.”

Na upit kada se može očekivati početak priprema trener Mršić poručio je kako bi trebalo pričekati konačnu odluka krovnih organizacija oko službenog početka sezone, koja će biti poznata za nekoliko dana i već 05. srpnja.

“Što se tiče početka treninga i samih priprema u ovom trenutku cijela situacija je još uvijek poprilično neizvjesna iz razloga, jer se ne zna početak ABA lige, ne zna se početak Hrvatskog prvenstva. Trebalo bi biti poznato 05. srpnja, kao i sve drugo što bi se trebalo znati i kada bude poznata opcija hoće li sredinom devetog mjeseca ili početkom desetog mjeseca to biti, u zavisnosti toga će biti i početak priprema koje će biti nekih šest-sedam tjedana prije prve službene utakmice.”

Veljko Mršić dotaknuo se i postojećeg stanja i planova vezanim uz roster za sljedeću sezonu.

“Prije svega imamo određene ideje, vidjet ćemo što ćemo moći ostvariti. Osobno, prije svega moramo napraviti jednu pobjedničku kulturu unutar cijelog sustava, onda kada to uspostavimo to će nam dati određena očekivanja i vjerovanja, a kako bi isto to ostvarili moramo imati određenu vrstu ponašanja i kada se budemo ponašali onda će to stvarati navike, jer su one te koje određuju budućnost svakog sportskog kluba kao i u životu općenito. To je ono što moramo uspostaviti, to je ono što su hrvatski klubovi imali nekada. To moramo zajedno uspostaviti, imati zajedničke ciljeve, vjerovanja, treninge kako bi to sve ostvarili. Ukoliko to sve napravimo, to jedan kamen temeljac koji omogućuje da bi sustav funkcionirao dugoročno. Inače, to mogu biti pojedinačni pljeskovi ili malo više, ili malo manje, međutim bez toga nema kontinuiteta i to je ono prvo što ćemo raditi. Kako ćemo raditi selekciju, moramo je napraviti takvom napraviti i dovesti igrače koji će uživati trenirajući zajedno, žrtvujući se jedan za drugoga i to mora biti naša snaga i onda uz podršku publike da budemo jedna dobra cjelina svi zajedno s kojom će svima biti teško igrati. To je jedan osnovni cilj.” – pojašnjava Mršić i nastavlja…

“Moramo napraviti od domaćih igrača da su oni nositelji i da preuzmu odgovornost, ne da zavise od nekih stranaca. Strani igrači moraju biti nekakav dodatak našoj momčadi. Stranci koje ćemo potpisati moraju biti mlađi igrači, kojima će trebati jedan period adaptacije, međutim naši sadašnji igrači Mavra, Junaković, Gilbert, Vuković oni moraju biti u startu taj kamen temeljac i još neki koje imamo i imamo želju da ih potpišemo i kažem na taj način ćemo koncipirati cijelu momčad, a ne kao primjerice prethodne sezone da Allen bude taj o kojem će ovisiti hoće li momčad biti bolja ako on zabije 20-30 poena. Naši igrači moraju preuzeti breme odgovornosti i pokazati se u pravom svijetlu. Svi imaju određenu kvalitetu i svi imaju prostora za napredak, tako da smatram da će napraviti jedan korak naprijed oni pojedinačno, ali prije svega i momčad.”

Uz novog trenera Zadrana predstavljeno je i jedno domaće ime u trenerskom stožeru, ono Ivana Perinčića, koji nije skrivao oduševljenje što je konačno dobio prigodu vratiti se u grad i klub gdje je sve u njegovom košarkaškom životu i počelo.

“Ne znam tko je rekao kako su ‘Emocije za***ana stvar’, ali taj je u pravu milijun posto, pošto osobno u svakoj situaciji nastojim ostati smiren, ali u ovom trenutku mi je stvarno to teško, jer je neopisiva količina sreće i ponosa u meni, što sam se nakon toliko vremena vratio doma, u svoj grad, u svoj klub, jer Zadar je moja prva ljubav i prva ljubav je uvijek posebna. Zahvalio bi se Klubu na ukazanom povjerenju predsjedniku Mijoloviću, direktoru Žilavcu i sportskom direktoru Longinu. Prethodne dvije godine smo u kontaktu i pokušavali smo pronaći način kako ćemo realizirati isto i drago mi je što smo ove godine uspjeli i što sam se vratio nazad u svoj grad. Ponosan sam na sebe kako moja trenerska karijera napreduje, jer sam svojim radom, marljivošću i učenjem došao u priliku da budem dio Košarkaškog kluba Zadar sljedeće sezone. Zahvalio bi se i svim svojim bivšim klubovima od Cedevite do Gorice, koji su mi omogućili da danas budem ovdje s vama. Stvarno sam presretan i nadam se kako ćemo imati uspješnu sezonu i kako će ljudi uživati sljedeće godine.” – zaključio je novi pomoćni trener Košarkaškog kluba Zadar.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.