Hrvatski radio

Radio Zadar

Prođe i 24. godina bez Kreše Ćosića

25.05.2019.

00:01

Autor: Željko Kapelari

Prođe i 24. godina bez Kreše Ćosića

Prođe i 24. godina bez Kreše Ćosića

Foto: - / -

Na današnji dan, 25. svibnja prije 24 godine, u Baltimoreu je nakon duge i teške bolesti u 47. godini preminula hrvatska i svjetska košarkaška legenda te jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena Krešimir Ćosić.

Krešimir Ćosić rođen je 26. studenoga 1948. u Zagrebu, a bogatu košarkašku karijeru počeo je 1964. godine u Zadru gdje je s KK Zadrom pet puta osvajao nacionalno prvenstvo. Nakon osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu, Ćosić odlazi na studij na američko sveučilište Brigham Young u Provu. Ondje je s momčadi BYU dvaput osvojio naslov prvaka u Western Athletic Conference (WAC) sveučilišne košarkaške lige, srušio rekorde sveučilišta u broju koševa i skokova te je izabran u nacionalnu “All Star” momčad.

Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa SP-a, tri s EP-a i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra.

Na ponos hrvatskog športa Krešimir Ćosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a od 1998. hrvatski košarkaški Kup nosi njegovo ime.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.