Hrvatski radio

Radio Zadar

Rubeša odgovorio gradonačelniku Dukiću: ne obvezuje nas vaša odluka o plaćama

17.08.2022.

11:29

Autor: tp

Ante Rubeša NO KK Zadra

Ante Rubeša NO KK Zadra

Foto: Željko Kapelari / Radio Zadar

Predsjednik NO KK Zadra Ante Rubeša drži da odluka o plaćama na koju se poziva Dukić koji traži da se s njom uskladi odluka o primanjima direktora KK Zadra ne obvezuje Nadzorni odbor Košarkaškog kluba Zadar. 


Napominje također da sadašnji sastav nadzornog odbora želi pokazati da se javne tvrtke mogu voditi transparentno bez gubitaka uz napomenu "Mi sigurno nećemo dijeliti proviziju s menadžerima, zaduživati klub i svesti ga na gradsku milostinju".

Evo i Rubešinog priopćenja :


Poštovani Gradonačelnice, obraćam Vam se putem medija, pošto ste Vi odabrali ovaj način komunikacije. Osobno smatram da to nije dobar način komunikacije, pošto se u javnosti stvara dojam političkog prepucavanja između vas koji kontrolirate većinski udio i nas koji smo preuzeli odgovornost. Bilo bi poželjnije da na ovaj način komunicirate s upravama i nadzornicima ostalih tvrtki, koje su u vašem vlasništvu pa onda možda ne bi pola grada usred ljeta ostajalo bez pitke vode ili bi onda možda svi imali kanalizaciju.


Prije svega želim iskazati da su svi članovi našeg Nadzornog odbora legalisti, te da nam je osnovna misao vodilja kod donošenja odluka zakonitost i transparentnost, u sto su se svi vjerujem već uvjerili. U svom obraćanju našem tijelu aludirate na pogodovanje i podjelu provizija, kao da znate kako se radilo prije našeg ulaska. Tužno je što prvi menadžer Grada ne shvaća što su to menadžerske provizije i koja je njihova svrha.


Morate znati da mi nismo doveli osobu koja je prije pozicije prvog čovjeka Kluba, prodavala pive ili koju će te vi nakon što odradi mandat, uhljebiti u Čistoću. Direktor čije je uvjete naš odbor izabrao jednoglasno, a pritom mislim i na predstavnika vaše stranke, je visoko obrazovani mladi Zadranin s međunarodnim iskustvom i Fibinom diplomom, koji će se sa svojom obitelji vratiti u svoj rodni grad. Pa zar to nije poanta našeg postojanja Branko, ako već pričamo kao političari? Zašto izjednačavate KK Zadar, koji ima jednog direktora,jednu tajnicu i jednog ekonoma, s Čistoćom koja ima više zaposlenika nego Šibenska i Splitska Čistoća zajedno.


No, da ne ode sve u krivom smjeru, ono što Vam želim poručiti je sljedeće; Da, primijenit ćemo Vašu internu odluku nakon što Vi ispunite zakonske regulative Republike Hrvatske koje se tiču funkcioniranja trgovačkih društva.


Nesporno je kako je Grad Zadar kontrolor 79,91 posto dionica Košarkaškog kluba Zadar s.d.d. gdje Grad Zadar kao najveći dioničar svoja prava ostvaruje na glavnoj skupštini.

Glavna skupština je najviše tijelo društva u kojem članovi društva (dioničari) stvaraju njegovu volju i donose odluke o pitanjima koja su izričito određena zakonom i statutom društva kako je i propisano odredbom čl. 275. Zakona o trgovačkim društvima (Narodne novine br. 111/1993,34/1999, 121/1999, 52/2000, 118/2003, 107/2007, 146/2008, 137/2009, 111/2012, 125/2011, 68/2013, 110/2015, 40/2019, 34/2022).

Odredbom čl. 17. st. 1. Statuta Košarkaškog kluba Zadar s.d.d. je određeno kako se glavna skupština Društva mora sazvati u slučajevima i na način određen zakonom i statutom, kao i uvijek onda kada to zahtijevaju interesi Društva dok je odredbom čl. 17. st. 2. Statuta propisano kako se glavna skupštinu Društva mora sazvati i kada to zatraže dioničari koji zajedno imaju dionice koje čine najmanje 5% temeljnog ka pitala Društva i navedu svrhu i razlog sazivanja Skupštine.

Iz Vašeg dopisa našem Nadzornom odboru, pri tome aludirajući na Vašu internu Odluku od dana 27. srpnja 2020. godine razvidno je kako je ista donesena od strane Gradonačelnika Grada Zadra, koji ne predstavlja niti jedno tijelo Košarkaškog kluba Zadar s.d.d. pa shodno tome isti niti ne može donositi nikakve valjane odluke, odnosno isti niti nema nikakve ovlasti donositi bilo kakve odluke koje se tiču Košarkaškog kluba Zadar s.d.d.

Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, potrebno je sazvati glavnu skupštinu da bi na takvoj skupštini bila donesena odluka koja bi bila obvezujuća za Nadzorni odbor, a protivljenje volji skupštine vodilo bi ka opozivu članova Nadzornog odbora s obzirom na to da je odredbom čl. 259. st. 1. Zakona o trgovačkim društvima (Narodne novine br. 111/1993, 34/1999, 121/1999, 52/2000, 118/2003, 107/2007, 146/2008, 137/2009, 111/2012, 125/2011, 68/2013, 110/2015, 40/2019, 34/2022) propisano kako upravo glavna skupština može opozvati članove nadzornog odbora.


Slijedom navedenog, mišljenja smo kako predmetna Odluka od dana 27. srpnja 2020. godine ne obvezuje Nadzorni odbor Košarkaškog kluba Zadar s.d.d.

Morate shvatiti da smo svjesni povijesne prilike. Želimo našim sugrađanima pokazati da se javne tvrtke mogu voditi s transparentnim poslovanjem bez gubitaka. Mi sigurno nećemo dijeliti proviziju s menadžerima, zaduživati klub i svesti ga na gradsku milostinju.


Za razliku od Vaših uprava sredstva smo usmjerili ka omladinskom pogonu te smo s Odlukom o Strateškim projektima kluba dodatno osnažili našu poziciju kao regionalnog nositelja kvalitete košarkaške škole s naglaskom na obrazovanje uz stručno košarkaško usavršavanje. To smo i postigli tako što smo svojom poslovnom vizijom kluba privukli najkvalitetnije mlade trenere. Također uveli smo i individualni rad sa svim mlađim kategorijama koji vode iskusni pojedinci s vrhunskim rezultatima s obje strane košarkaškog života, igračke i trenerske.


Smanjili smo mjesečne troškove korištenja dvorane s 220 tis. na 40 tis. Smještaj igrača smo dogovorili za iznos od 50 tis. Kn. za cijelu godinu, dok smo za igrače koji su ove godine došli na pripreme u srcu sezone našli smještaj za 300 kn s doručkom, po danu! Da Vas posjetim, prošle godine u kasnijem terminu, Željko Žilavec je platio smještaj 2.000 kn po danu ili zbrojeno 505.000 kn za 48 dana.


Uz Vašu pomoć obnoviti ćemo Hram košarke, a s pripadajućim prostorima i sredstvima Europske unije ZAJEDNO ćemo stvoriti košarkašku kulisu, dostojnu Grada Košarke! Za nas se nitko ne mora brinuti, jer ćemo ionako sve poteze detaljno objaviti u javnosti. Molim Vas da daljnju komunikaciju svedemo na civilizacijsku razinu i zakonske regulative.

Predsjednik NO KK Zadra

Ante Rubeša


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Sport info

Ponedjeljkom od 10.05 - 11,00 u programu Radio Zadra donosimo pregled sportskih događaja iz Zadra. .

Poslušajte u Slušaonici