Hrvatski radio

Radio Zadar

Šime Fantela i Igor Marenić otvaraju sezonu u Hyeresu

08.04.2013.

19:20

Autor: HJS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šime Fantela i Igor Marenić, A potencijalni olimpijski kandidati za Rio 2016., stigli su danas u francuski Hyeres, odradit će pripreme uoči početka slijedeće regate Svjetskog kupa, prve za njih ove sezone, koja starta 22. travnja.

Dva su olimpijska ciklusa iza posade Fantela/Marenić. Od 2005. do 2008. Šime i Igor dali su naslutiti da su velike stvari pred njima. Tada vrlo mlađahna posada ustalila se u svjetskom topu deset klase 470 i prvi put nastupila na OI, u Kini 2008. Niska rezultata koju su ostvarili od 2009. do 2012. bila je čudesna – tri naslova europskih prvaka, svjetsko zlato i tri svjetske bronce, vrlo blizu olimpijskog odličja su ostali u Weymouthu, na šestom mjestu, što je najbolji hrvatski rezultat svih vremena na OI u klasi 470., odnosno naš treći rezultat uopće u svim disciplinama na OI. Put prema Riu Fantela i Marenić, sad u najboljim jedriličarskim godinama, otvaraju u Hyeresu, gdje 22. travnja počinje četvrta regata Svjetskog kupa 2013.

"Danas smo stigli u Hyeres, tu ćemo odraditi pripreme do početka regate. Kući smo se više koncentrirali na kondicijske pripreme, sad pažnju usmjeravamo na more. U Hyeresu će kao i uvijek biti velika flota dvojaca, svi dolaze, uz neka nova mlada lica..davno je to bilo kad smo se mi prvi predstavili u Hyeresu haha više od deset godina" – nasmijao se Šime Fantela.

Svjetski kup u Hyeresu krajem travnja, regate Europskog kupa u Italiji i Nizozemskoj u svibnju, Europsko prvenstvo u Italiji u lipnju, Mediteranske igre u Turskoj krajem lipnja i početkom srpnja, te Svjetsko prvenstvo u kolovozu u Francuskoj izazovi su koji očekuju Šimu i Igora.

"Imamo tri regate za pripremu za glavni dio sezone, za ljeto, to su nam Hyeres, Garda i Medemblik. A onda dolazi  glavno. Branimo titulu europskih prvaka, na Mediteranskim igrama 2009. u Pescari bili smo srebrni, prošla četiri svjetska prvenstva uzeli smo medalje...letvica je visoko! – kaže Igor Marenić.

Na Svjetskom kupu u Palma de Mallorci prošloga tjedna muška flota klase 470 brojala je 68 posada, a prvo mjesto je odnio olimpijski pobjednik, Australac Mat Belcher, s novim flokistom Willom Ryanom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.