Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetsko prvenstvo olimpijskih dvojaca u klasi 470, La Rochelle – Francuska, 05.-10.08.2013.

05.08.2013.

14:35

Autor: Željko Kapelari

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šime Fantela i Igor Marenić, Enia Ninčević i Romana Župan startaju u ponedjeljak 5. kolovoza u francuskom La Rochellu na Svjetskom prvenstvu olimpijskih dvojaca. Uz naše iskusne olimpijce na SP nastupaju i dvije juniorske posade. U La Rochellu se obilježava 50 godina klase 470

Dvije medalje su u džepu ove sezone, bronca na Europskom prvenstvu i zlato na Mediteranskim igrama. Šime Fantela i Igor Marenić ispunili su dva od tri zadana cilja, ili bolje rečeno prioriteta, jer kako oni to vole reći, cilj je jedriti što bolje, a rezultat kakav bude.

-Spremni smo, ovu sezonu smo odradili vrhunski, krenuli smo u ožujku, od tada nismo imali puno dana odmora, praktički samo trening i natjecanja. Na rezultat nikad ne jedrimo, međutim znamo koliko vrijedimo i što možemo dati, tako da bez straha ulazimo u prvenstvo, idemo uživati, idemo jedriti - kazao je kao i uvijek sa smiješkom Šime Fantela.

Prošla četiri svjetska prvenstva Šime i Igor stajali su na postolju, zlato i tri bronce.

Enia Ninčević i Romana Župan također su ove godine ispunile jedan veliki cilj osvojivši srebro na Mediteranskim igrama. Time su ponovno ispisale još jedan dijelić povijesti hrvatskog jedrenja, kao naš prvi ženski dvojac kojem je pošlo za rukom da uzme medalju na Mi.

 - Mi smo svoj vrhunac za ovu sezonu dostigle, što se tiče same spreme, za svjetsko nemamo neka pretjerana očekivanja, nadam se da ćemo odvoziti najbolje što znamo. Bit će velika konkurencija, svi su tu i ako uđemo u najboljih 10 – 15 to bi bilo savršeno - rekla je Romana Župan.

Uz iskusne seniore na SP će nastupiti i dvije naše juniorske posade, koje su se prošlih dana u La Rochellu zagrijavale na juniorskom SP. U konkurenciji 59 posada Ante Botica i Jure Vuletić zauzeli su 21. mjesto, zabilježivši u finalnoj zlatnoj skupini i dva odlična ulaza, šesto i sedmo mjesto, dok su Šime Sorić i Marin Jakovčev nažalost morali propustiti veći dio natjecanja zbog viroze kormilara, pa im je pripalo 56. mjesto.

Prvi dan natjecanja na seniorskom SP je ponedjeljak 5. kolovoza, a prije toga, u nedjelju 4. kolovoza, jedri se i revijalna regata legendi klase. Čast da jedre među odabranih 18 posada koje su pisale stranice povijesti ovog olimpijskog dvojca pripala je i Šimi Fanteli i Igoru Mareniću, sa četiri seniorske svjetske medalje, četiri europske, te brojnim odličjima sa SP i EP u juniorskom uzrastu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.