Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetsko u motosurfu: Na Boriku od 30.9. - 2.10. preko 100 natjecatelja iz 15 različitih zemalja i 4 kontinenta

29.09.2022.

11:25

Autor: Radio Zadar

Motosurf u Zadru

Motosurf u Zadru

Foto: - / -

Zadar će biti od sutra biti domaćin moto daskašima na četvrtom ovogodišnjem natjecateljskom susretu. Nakon čeških Jedovnica u svibnju, te Cancuna u Meksiku u lipnju kao i susreta u mjestu Rodi Garganico u Italiji, sada je na redu domaćinstvo Zadra. 


Prošle godine diljem svijeta održano je 14 ovakvih motosurf susreta na pet kontinenata. U ovih 10 godina postojanja pridružile su se ukupno 63 nacionalne federacije krovnoj udruzi moto akvanautike (Union Internationale Motonautique). Ovo je jedini sport koji ima natjecanje s potpuno prirodnom energijom dobivenom iz sunca. Riječ je naravno o utrci solarnih i električkih dasaka na vodi.

Motosurf

Motosurf

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Češka, Meksiko, Italija i sada konačno Hrvatska. Falkensteiner Resort u Zadru ugostit će natjecatešlje u motoriziranom daskanju na vodi u odlučujućim utrkama sezone Svjetskog prvenstva UIM MotoSurf 2022. 

Ovoga vikenda očekuje se preko 100 natjecatelja iz 15 različitih zemalja i 4 kontinenta. 


U posljednjem natjecanju sezone bit će zanimljivih dvoboja najavljuju organizatori.

 U Otvorenoj  klasi  o naslovu svjetskog prvaka odlučuju Lukas Zahorsky i Jakub Kornfeil.  Aktualni svjetski prvak Lukas Zahorsky uspio je smanjiti zaostatak u Italiji, a kandidate za naslov sada dijeli samo 5 bodova. Borba je za treće mjesto kje između Daniela Provaznika i Dominika Kadleca koji su izjednačeni po bodovima. Slovak Marek Škamla je peti.


U Stock klasi, prilika za naslov je još otvorena za četiri vozača. Down Kim iz Južne Koreje vodi. Meksikanac Ayrton Eboli zaostaje samo 9 bodova. Hasan Boabbas iz Kuvajta je također u kombinaciji iako ima 35 bodova zaostatka za Kimom i još ima teoretske šanse za osvajanje naslova, kao i britanac Ruij Merralls trenutnom 4. bit će to uzbudljiva utrka do samog kraja.


U ženskoj klasi nema dvojbe oko prvakinje 2022..  Aneta Šacherová osigurala je svoju 5. titula u ovom sportu. O drugom mjestu na prvenstvu odlučivat će dvije Čehinje, daskašica  Aneta Sloukalova i novakinja u klasi – Eliska Matouskova.


U konkurekciji juniora Oliver Navaro je na vrhu , a  njegova sestra Marijana Navarova u kategoriji juniorki.


Electric Challenge će vidjeti borbu između aktualnog svjetskog prvaka Michala Skoceka i Mateja Kozisek koji za sada vodi. Tko će kompletirati prva tri mjesta na prvenstvu? Odgovor će biti između  Čeha ichala Uhlára, Alaina Coppensa iz Belgije i Juliena Raynauda iz Francuske. 


U sklopu električnog dijela, u subotu i nedjelju, održat će se i utrka e-Foil plovila

Raspored natjecanja:

Petak:

8:45 – 9:20 BRIEFING

9:30 – 12:30 FP2 – ALL CLASSES

13:30 – 18:00 QUALIFYINGS – ALL CLASSES

Subota:

8:15 – 8:45 BRIEFING

9:00 – 17:30 HEATS 1-3 – ALL CLASSES

Nedjelja:

8:15 – 8:45 BRIEFING

9:00 – 10:00 WARM UPS – ALL CLASSES

10:00 – 12:00 F1 – ALL CLASSES

13:00 – 15:00 F2 – ALL CLASSES

19:30 Proglašenje pobjednika

Motosurf

Motosurf

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.