Hrvatski radio

Radio Zadar

09:49 / 01.06.2020.

Autor: Željko Kapelari

Ž. Žilavec: Odluka ABA lige je očekivana i priželjkivana

Ž. Žilavec: Odluka ABA lige je očekivana i priželjkivana

Ž. Žilavec: Odluka ABA lige je očekivana i priželjkivana

Foto: - / -

Nakon što su prije nekoliko dana klubovi glasovanjem odlučili prekinuti ABA ligu ne proglasivši pritom prvaka, čime su od sigurne relegacije u niži rang spasili KK Zadar oglasio se i direktor Zadra Željko Žilavec.

On je uvjeren kako je odluka sa skupštine održane putem video veze u srijedu u ovom trenutku bila jedina ispravna.

“Možemo reći kako je takva odluka bila i očekivana i priželjkivana. Mi smo k tome još zagovarali i tezu da ne treba nikoga kažnjavati. Ni nas ni onog tko je zaslužio ući u viši rang. Ovo sa 14 klubova je sigurno najrealnije. Drago mi je da je još jedan hrvatski premijerligaš ušao u ABA ligu, a isto tako mislim da će biti prihvaćeno i od ABA lige i od KK Gorica te da će i taj klub od iduće sezone igrati u ABA 2 ligi”, kaže Žilavec koji ne krije kako se, dok je trajala neizvjesnost oko ABA lige, gledala i mogućnost nastupa u nekom drugom natjecanju.

“O tome smo dosta razmišljali. Bili smo u kontaktu sa HKS-om i oni su vrlo korektno izložili svoje zamisli i sve je to bilo jako primamljivo. Međutim, to su natjecanja ili natjecanje koje iziskuje velike troškove i ukoliko mi ne bi imali pokrivene troškove to bi bila avantura koja ne bi dobro završila. Mi se trudimo stvari dovesti financijski u red u čemu mislim da i uspijevamo. Nema niti kune troška što se tiče ekipe i sada moramo voditi računa o financijama i taj put prema Europi gledati jednim okom. Ali moramo biti odgovorni prema financijama i vrlo razumni što se tiče gospodarenja. Nije ništa odbačeno ali moramo sve uskladiti sa mogućnostima.”

Vječna je tema, naravno, i budžet. Po tom pitanju Žilavec kaže kako u ovom trenutku nije poznato puno toga.

“Ono što je izvjesno je da će taj budžet biti nešto manji. Ali sad točno ne znamo koliko. Tako će izgleda biti i sa ostalim klubovima i na to se pripremamo.”

Ista je situacija i po pitanju trenera. Ni tu stvari još nisu jasne.

“Razumijemo interes javnosti ali po tom će se pitanju morati malo strpjeti. Tek smo dobili potvrdu ostanka u eliti ABA lige tako da sada krećemo u određene razgovore i sva imena koja imamo u fokusu ćemo svesti u realne okvire i vidjeti što možemo napraviti.”

Tihomir Bujan preuzeo je mjesto voditelja omladinskog pogona. Vijest je to koja je zadarskoj košarkaškoj javnosti prilično dobro sjela. No, kuloari bruje o odlasku Jure Ružića s mjesta trenera juniora KK Zadar.

“Ja imam relevantnu informaciju što se tiče pomoćnog trenera prve momčadi Franka Sterle jer sam s njim sjeo i popričao. Sve smo razjasnili i nema nikakve zle krvi. Njegov odlazak nema niti previše veze sa sportskim motivima i što se njega tiče tu stvari prilično jasne. A što se tiče Jure Ružića, i ja sam čuo informaciju da odlazi ali nisam još imao prilike s njim popričati niti je on meni išta službeno javio”, zaključio je Žilavec.

Direktor kluba s Višnjika nije propustio reći i kako je prisustvovao sastanku u HKS-u na kojem je bilo riječi o novom formatu natjecanja u Prvoj ligi. Liga bi se prema svemu sudeći mogla podijeliti na skupine Sjever i Jug ali na konačnu potvrdu te odluke trebat će pričekati još neko vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.