Hrvatski radio

Radio Zadar

1. Festival pijeska u Ninu

15.08.2015.

09:14

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ninu danas 1. Festival pijeska - Čarolija koja nastaje i nestaje. Održat će se na prirodnim pješčanim plažama u Ninu, Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac.

Od ove godine pokrenut je festival pijeska u Ninu prvenstveno jer se u laguni nalazi jedno veliko brdo od pijeska. Uz vodstvo poznatih kipara mentora na plažama djeca će graditi poznate ninske crkvice i druge figure, a uz to se i dobro zabaviti i osvojiti vrijedne i neobične nagrade. Skulpture od pijeska će se početi raditi od 6 sati ujutro na dvije lokacije, a ocjenjivanje najboljih radova biti će u 10 sati.

 Grad Nin koji se izdvaja među mnoštvom turističkih destinacija s čak 8 kilometara dugačkim prekrasnim pješčanim plažama tako će ove godine po prvi put ugostiti djecu i sve zaljubljenike na pješčanim sprudovima prepoznatljivih plaža - Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac.

Pijesak je materijal u kojem uživamo od najranijeg djetinjstva. Djecu sa kanticama i lopaticama za pijesak na plažama viđamo svakodnevno. Ubraja se u materijale od kojih se može napraviti gotovo sve.

Cilj ovog festivala je dodatno promoviranje ninskih plaža i jedinstvenih crkvica kao i stvaranje dodatnih sadržaja kroz umjetničku notu. Dugoročniji cilj je podignuti festival na međunarodnu razinu koji će jednom godišnje okupljati umjetnike iz cijelog svijeta.

Pozivaju se svi, i mali i veliki da sudjeluju u ovom jedinstvenom pješčanom doživljaju u kojem se spajaju kulturna i prirodna baština destinacije Nin.

Festival spaja prekrasne pješčane plaže, plažu Ždrijac, koja je raj za zaljubljenike u windsurfing i Kraljičinu plažu, koja ima svoju legendu, a blizu koje se nalazi lokalitet ljekovitog blata te koja je prema američkom Travel Channelu uvrštena među 100 najljepših plaža svijeta i jedinstvenih crkvica - sv. Križa nazvanu najmanjom katedralom na svijetu i jedinstvenu krunidbenu crkvu sv. Nikole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.