Hrvatski radio

Radio Zadar

10 godina jednog od najuspješnijih LAG-ova

23.06.2019.

07:44

Autor: HRT Radio Zadar / LAG "Laura"

foto: LAG "Laura"

foto: LAG "Laura"

Foto: - / -

LAG-a LAURA obilježila je 10 godina postojanja i rada. Na prigodnoj svečanosti podsjetiti su javnost kako je ova Lokalna akcijska grupa postala jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj.

21. lipnja 2019. godine u Hotelu Adriatic u Biogradu na Moru Lokalna akcijska grupa (LAG) LAURA svečano je obilježila 10 godina svog postojanja. 

Na svečanom događaju prisustvovalo je više od 90 uzvanika među kojima državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, predstavnici općina i gradova s područja LAG-a kao i predstavnici raznih institucija, ministarstava, agencija i svi ostali koji su svojim radom i iskustvom doprinijeli da se LAG LAURA razvije u ono što je danas - jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj.

Predsjednik LAG-a LAURA Radoslav Bobanović održao je uvodni govor u kojem se osvrnuo na trenutke osnivanja LAG-a i izazove s kojima su se susretali kako bi na kraju ipak uzdigli LAG i uspostavili ga kao jednu kvalitetnu potpornu instituciju za sve dionike ovog ruralnog područja. Pozdravne govore održali su još zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić, a zatim je Voditelj Ivan Čupić u svojem izlaganju prezentirao dosadašnje rezultate LAG-a LAURA kao i planove za budućnost.

U svojih 10 godina postojanja LAG LAURA je kao nositelj, partner, suradnik ili koordinator sudjelovala na više od 200 projekata ukupne vrijednosti veće od 160 milijuna kuna, a više od 100 milijuna kuna odnosi se na bespovratna EU ili nacionalna sredstva.

Neki od kapitalnih projekata o kojima je bila riječ na ovom događaju su Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 38 milijuna kuna, te Revitalizacija i povezivanje atrakcija PP Vransko jezero (TIC) ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijuna kuna.

Spomenuta je također i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu LOSTURA kao pilot projekt i prvi osnovani LAGUR u Hrvatskoj, a za čije je osnivanje zaslužan upravo LAG LAURA. LAGUR LOSTURA uskoro planira objaviti nekoliko natječaja i to za poticanje potrošnje ribe u vrtićima, ribarske manifestacije i stvaranje turističkih sadržaja povezanih sa ribarstvom za koje je na raspolaganju više od 10 milijuna kuna.

S obzirom da su se projekti realizirali u područjima infrastrukture, kulture, turizma, gospodarstva, poljoprivrede i raznih ostalih područja može se zaključiti kako je LAG LAURA doprinijela ujednačenom razvoju svog područja. Osim samih projekata, djelatnici LAG-a LAURA doprinijeli su osnaživanju lokalnih dionika na realizaciju svojih projekata kroz konstantno održavanje radionica, prezentacija, individualnih savjetovanja, organizacije studijskih putovanja te brojnih drugih aktivnosti kako bi informacije o bespovratnim sredstvima došle do što većeg broja ljudi.
Završetkom izlaganja od strane Voditelja Ivana Čupića prisutnima je predstavljen video o projektima koji su odobreni na 1. LAG natječaju za male poljoprivrednike temeljem kojeg su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 781.494,00 kuna za 7 odobrenih projekata. Voditelj je naglasio kako će se temeljem 2. LAG natječaja za razvoj ruralne infrastrukture raspodijeliti ukupno više od 7 milijuna kuna na području LAG-a LAURA, a planirana je i objava 3. LAG natječaja za mlade poljoprivrednike početkom iduće godine.

Također je najavljen i projekt opremanja multifunkcionalnog pogona za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru planirane vrijednosti 500.000 kuna, a koji će malim poljoprivrednicima omogućiti olakšanu proizvodnju, te povećanje prepoznatljivosti i konkurentnosti svojeg proizvoda. Kroz prethodno navedene planirane aktivnosti do 2020. godine na području LAG-a će se realizirati projekti ukupne vrijednosti veće od 19 milijuna kuna, a istovremeno se LAG LAURA priprema za novo programsko razdoblje 2021. – 2027.

Na kraju svečanosti voditelj Ivan Čupić se zahvalio članovima, osnivačima, djelatnicima i svim vanjskim suradnicima, a posebno Gradu Biogradu na Moru koji je od početka prepoznao važnost i ulogu LAG-a LAURA u razvoju ovog područja.

 

 

 

 

Galerija
foto: LAG "Laura", Foto: -/-
foto: LAG "Laura", Foto: -/-foto: LAG "Laura", Foto: -/-foto: LAG "Laura", Foto: -/-foto: LAG "Laura", Foto: -/-foto: LAG "Laura", Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.