Hrvatski radio

Radio Zadar

10. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

17.05.2016.

19:15

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od četvrtka 18. do nedjelje 22. ovoga mjeseca u Zadru se održava 10. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, na kojemu će sudjelovati 18 zborova. Svečano otvorenje je u četvrtak, u 21 sat, u katedrali Sv. Stošije, a otvara ga ansambl Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija.

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar je manifestacija izrasla iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Gradu. Nositelji te tradicije ponajprije su Hrvatsko glazbeno pjevačko društvo Zoranić osnovano davne 1908. i Smotre pjevačkih zborova koje su se u Zadru održavale od 1970. godine do početka Domovinskog rata.

Na tim je temeljima grad Zadar 1997. osnovao Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, događanje glazbeno - natjecateljskog karaktera koje od tada do danas ima ulogu sljedbenika, nositelja i poticatelja tradicije amaterskog zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini.

Na Natjecanju sudjeluju amaterski pjevački zborovi iz raznih dijelova Europe i svijeta koji svojim nastupima u natjecateljskom dijelu te neformalnim nastupima na gradskim trgovima, oživljavaju i obogaćuju glazbenu i kulturnu ponudu grada Zadra.

Selekciju programskog povjerenstva ove godine prošlo je 20 zborova koji će u Zadar doći iz Švedske, Latvije, Estonije, Poljske, Slovenije i Hrvatske.
S nestrpljenjem iščekujemo nadmetanje za Zlatni, Srebrni i Brončani križić opatice Čike u kategorijama muških, ženskih i mješovitih zborova!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.