Hrvatski radio

Radio Zadar

17:32 / 03.06.2016.

Autor: Ana Dobrović

100 Liburna za Krešu Ćosića

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je predstavljena memorabilija u čast košarkaškoga velikana Krešimira Ćosića. Riječ je o novčanici, tiskanoj u malom broju primjeraka, namijenjenoj kolekcionarima. Autor je umjetnik Zlatko Jakuš, koji potpisuje i prvu hrvatsku novčanicu.

Zadarska košarkaška legenda, Krešimir Ćosić, dobio je još jedno jedinstveno svjetsko priznanje. Naime, u povodu 20.-te obljetnice njegovog primanja u Kuću slavnih, izrađena je memorabilija s njegovim likom.

Mislim da je to zaista prekrasno, meni osobno i mojoj obitelji velika čast, a mislim da je to i veliki doprinos i Zadru gradu, pogotovo sad kad Zadar se razvija kao velika turistička destinacija. - kaže Ljerka Ćosić.

Jedinstvena novčanica, izrađena u ograničenoj, maloj količini, djelo je priznatog autora, Zlatka Jakuša.

Ona je igraničena na toliko, 1500 primjeraka, svaka je rukom dorađena, što je vrijedno reći, na neki je način unikatna. - ističe autor memorabilije Zlatko Jakuš.

Memorabilija čuva sjećanje na iznimne vrijednosti, a to je upravo Krešimir Ćosić, koji je zadužio hrvatsku i svjetsku košarku.

Kad je u pitanju Zagreb, pored Trga Kreše Ćosića, imamo ozbiljne namjere i za Krešin muzej, kao što smo napravili za Dražena, to je način kako se čuva spomen na velikane, ali i svjedoči mladim naraštajima kakvi bi trebali biti. - kaže Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Sav prihod od prodaje memorabilija, Udruga "Krešimir Ćosić", usmjerit će za stipendiranje mladih sportskih talenata.