Hrvatski radio

Radio Zadar

130 godina Doma Sv. Frane

04.10.2013.

14:07

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dom za starije osobe sv. Frane obilježava 130. godišnjicu osnutka.

Dom za odrasle osobe Sv. Frane svoju je priču počeo prije točno 130 godina kao opremljeno i dograđeno Utočište za starije i nemoćne osobe. Danas u njemu živi 60 korisnika, a dom se brine i o starijima koji nisu njegovi korisnici a potrebna im je tuđa pomoć i skrb.          

Komisija javne dobrotvornosti te je davne 1883. godine otvorila ustanovu koja se održala sve do danas i nosi ime Svetoga Frane. Osnovna djelatnost je skrb o psihički bolesnim odraslim osobama,  kojih je 60 različitih mentalnih i fizičkih sposobnosti.  Jedna od najpoznatijih štićenica svakako je Milka Pavlović, Zadranima poznatija kao Muta, koja je danas primila i posebnu nagradu, jer je od svih najdulje u domu, punih 37 godina. Zadnjih 28 o njoj se brine djelatnica Ana Ražov:

S njom je jako lijepo vrijeme proteklo. Ona je takoreći naš i zaštitni znak Zadra. Ona je prije imala preslicu, pa bi došla pokraj Donata, tamo bi je turisti slikali. Prije je nosila fuštan i maramu, imala dugu kosu spletenu u pletenice, a sada smo je malo modernizirali. 

Osim skrbi o stalnim korisnicima, Dom pruža i izvaninstitucionalne usluge, napominje ravnateljica Marija Pletikosa: 

Uz uslugu stalnoga smještaja Dom pruža i izvaninstitucionalne usluge, kao što su dnevni boravak, kućnu njegu, te halo pomoć koja osigurava mogućnost cjelodnevne komunikacije i intervencije starijim osobama koje žive same. Nama je i cilj da što više usluga pružamo izvan doma, a naša ustanova bi bila stacionar za dementne osobe.  

Usluge doma trenutno koristi 270 osoba s područja grada Zadra te na otocima Istu, Molatu i Silbi, a financira ih Grad Zadar. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.