Hrvatski radio

Radio Zadar

14. Međunarodni simpozij ''Protuminsko djelovanje 2017''

25.04.2017.

14:30

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Biogradu je počeo 14. međunarodni simpozij ''Protuminsko djelovanje 2017.'' na kojem sudjeluje 150 sudionika iz 30 zemalja. Simpozij je prigoda za susrete predstavnika državnih institucija, poslovnog sektora, znanstvenika te udruga civilnog društva koji djeluju na protuminskom području.

Naglasak ovogodišnjeg simpozija je na predstavljanju najnovijih tehnoloških dostignuća na području protuminskog djelovanja te traženju učinkovitog odgovora na globalne sigurnosne izazove, kao što sve raširenije korištenje improviziranih eksplozivnih naprava.

Ove godine zemlje partneri su Norveška i Kolumbija. Prije pet godina počela je suradnja naše zemlje s tom državom Latinske Amerike. Unatoč postignutom primirju s pobunjenicima, tamošnje vlasti još muku muče s minama, kaže Coronel Alfonso Moscoso, zapovjednik nacionalnog centra za razminiranje: 

Nažalost, ne možemo dati točan broj mina na našem području jer se još uvjek svakodnevno postavljaju zbog sukoba koji još nije završen. Postoje neki dogovori koje smo uspjeli postići s određenim militarističkim grupama. No, postoje i one druge, ilegalne, koje i dalje postavljaju mine. 

Od sudjelovanja naše zemlje u razminiranju Kolumbije interesa ima i hrvatsko gospodarstvo, kaže Nikola Pavković, iz HCR-a: 

Kad se radi o nekoj zemlji onda vi gurate i privredu. Kad smo tamo onda mi prezentiramo naše proizvođače i  strojeva i Podravku i Đuru Đakovića itd. i normalno da oni čuju i dobivaju od nas prve informacije. Naša oprema, radna odjeća,obuća, je u Kolumbiji plasirana zahvaljujući ovoj suradnji. 

Skup je otvorio Predsjednik hrvatskog sabora, Božo Petrov koji je istaknuo zadane rokove razminiranja. 

U nacionalnom programu ''Protuminskog djelovanja u RH 2009.-2019.''  među ostalim ciljevima navodi se uklanjanje minske opasnosti s područja Republike Hrvatske do 2019. godine kao i pozicioniranje hrvatskog sustava protuminskog djelovanja u Međunarodnoj zajednici. 

Simpozij traje 3 dana, a sutra je pokazna vježba u Stankovcima gdje će biti prikazano stanje i analiza šireg minski sumnjivog područja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.