Hrvatski radio

Radio Zadar

19. međunarodni Dani masline

28.04.2017.

11:47

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dodjelom plaketa Hrvatske voćarske zajednice te godišnjih nagrada i priznanja u zadarskoj Gradskoj loži danas su otvoreni 19. međunarodni Dani masline. Nakon toga započela je humanitarna akcija "Maslinarski marendin".

Akcija se provodi s udrugama zadarske, dubrovačke i korčulanske Lige protiv raka za Opću bolnicu Zadar. Novac skupljen od prodaje izvornih zadarskih jela, marenda od orza, čičvarde i drugih namirnica namijenjen je za kupnju uređaja za zračenje. Poslijepodne na zadarskom Sveučilištu organiziran je stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu, najavio je Benito Pucar predsjednik organizacijskog odbora: Stručne teme je osmislio gospodin Marijan Tomac, imat ćemo četiri teme u kojima sudjeluju eminentni stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Dolazi profesorica dr. Mirjana Herak Čustić, dr. znanosti Mario Bjeliš, Frane Strikić, Predrag Ujević, a iz Ministarstva poljoprivrede nam dolazi Jelena Đugun pomoćnica ministra uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike. Raspravit ćemo teme koje su značajne i koje naši maslinari zahtijevaju a ako netko o tome najbolje zna onda to zna gospodin Tomac koji se svaki dan susreće s maslinarima i zna ono što ih tišti i koji su njihovi problemi.

Manifestaciju organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.