Hrvatski radio

Radio Zadar

20. obljetnica Eskadrile helikoptera

08.03.2016.

08:34

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) obilježila je jučer u vojarni Zemunik dvadesetu obljetnicu osnutka i Dan postrojbe. U 20 godina eskadrila je ostvarila 22.000 sati letenja.

Čestitku pripadnicima postrojbe uputio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO brigadir Karol Lučan, istaknuvši kako ovogodišnja jubilarna obljetnica znači veliki iskorak u cjelokupnoj povijesti eskadrile jer će uskoro započeti prihvat i uvođenje u operativnu uporabu 16 helikoptera Kiowa Warrior OH-58D. To će zasigurno nakon nabave Pilatusa, Bell-ova i protupožarnih aviona biti jedan od najvažnijih događaja, ne samo Eskadrile helikoptera nego i zrakoplovne baze u Zemuniku. Radujemo se tom novom izazovu, naglasio je brigadir Lučan.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera bojnik Krešimir Ražov podsjetio je na osnutak eskadrile u ožujku 1996. godine te zahvalio svim zapovjednicima i nastavnicima letenja koji su stvarali eskadrilu. Tijekom 20 godina djelovanja eskadrila je ostvarila više od 22.000 sati naleta od čega najviše na školovanju vojnih pilota helikoptera kroz 20 naraštaja. U ovoj eskadrili postoje vrijednosti koje se ne mogu iskazati u brojkama, jer je njihova vrijednost neprocjenjiva, a to su ljudi-zrakoplovni tehničari i piloti koji su najjače oružje Eskadrile helikoptera, poručio je bojnik Ražov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.