Hrvatski radio

Radio Zadar

2012. najgora poslovna godina Tankerske plovidbe

09.08.2013.

15:27

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iza Tankerske plovidbe jedna je od najgorih poslovnih godina. 2012. najjača zadarska tvrtka završila je s 542 milijuna kuna gubitka, što je za Tankersku povijesno najveći gubitak, no i s njime zadarska brodarska tvrtka može ići dalje, rekao je nakon današnje glavne skupštine, predsjednik Uprave Mario Pavić.

Tankerska je s gubicima u poslovanju nastavila i ove godine, no mjere koje smo poduzeli, u prvom redu rezanje troškova u svim segmentima poslovanja,  već su vidljive, a itekako će biti primjetne iduće godine, naglasio je Pavić:

Međutim ono što možemo i hoćemo je srezati trošak na razinu konkurencije i ispod konkurencije i tu presedana neće biti i neće biti nikakvih odstupanja od tih mjera. Bit će bolji rezultat do konca godine, osjetit će se mjere koje su već poduzete i koje će biti poduzete u narednom periodu.

Nerazmjer ponude brodskog prijevoza i robe i dalje je velik problem na svjetskom tržištu,  no niti jedan brod Tankerske ne stoji nezaposlen kaže:

Teško je govoriti o pobjeđivanju marketa ukoliko postoje 3 broda, jedan teret, dakle jedan dobiva putovanje. Ukoliko je tržište deset tisuća na dan vi ne možete dobiti 15. Ono što možete je dobiti teret i ne vezati brod. Danas je dobar dio svjetske tonaže vezan, nezaposlen. Naši brodovi svi voze. Naši brodovi kada ne bi mjerili brojkom oni voze kao i u doba najveće konjukture.  

Tankerska će nastaviti rješavati se projekata  koji nisu njezina osnovna djelatnost . Tako o mogućnosti prodaje turističkog projekta Ninsko blato – predsjednik Uprave ističe:

Sve se prodaje. Ne postoji ništa što se ne može prodati za pravu cijenu.

Nakon što su prošle godine prodana 3 tankera starija od 15 godina, Petar Zrinski, Frankopan i Dalmacija, ove godine Tankerska je prodala brodove Novigrad, Diklo, a dogovorena je i prodaja Kornata.  Nakon toga kratkoročno nema prodaje brodova. S druge strane, rekao je Mario Pavić,  naručena je jedna novogradnja za 2015-tu , te se nada kako će do kraja godine  dogovoriti još jednu novogradnju. 

Inače, Tankerskoj plovidbi , odnosno  kapetanu i posadi broda Kornati, stigla je  zahvala talijanskog Ministarstva infrastrukture i transporta za spašavanje 22 imigranta, među kojima i dvije trudnice,  sa potopljene brodice ispred libijskih teritorijalnih voda 26. srpnja.  Kapetan i posada, navodi se u priopćenju talijanskog ministarstva  tom su akcijom pokazali najdublji smisao nepisane tradicije koja temeljito obilježava pomorski narod.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.